Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2013

Στουρνάρας : «Δεν μπορούμε να λέμε “κανένα μέτρο”»



Χαμένοι στον λαβύρινθο των νέων μέτρων

Η τρόικα περιμένει με έναν λογαριασμό 2,5 δισ. ευρώ στο χέρι, ενώ το Ασφαλιστικό μπαίνει στο επίκεντρο, αφού η μαύρη τρύπα των Ταμείων μεγαλώνει
Τα μαύρα σύννεφα ενός πακέτου μέτρων, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, σκιάζουν και πάλι το πολιτικό τοπίο. Ο Γιάννης Στουρνάρας βάζει στο τραπέζι τις πρόωρες συντάξεις (το ΠΑΣΟΚ δήθεν διαφωνεί) και δηλώνει στα Νέα, ότι δεν μπορούμε να λέμε «κανένα μέτρο». Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης μιλάει μόνο για ψηφισμένα μέτρα. (σ.σ άρχισε το γνωστό δούλεμα...)

Ο κ. Στουρνάρα λέει: «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του "κενού" οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».


Στον αντίποδα, ο Γιάννης Βρούτσης,ωδιαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ήδη ψηφισμένα. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας μιλούν για:


Τα «παλιά», δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Θα είναι νέα για τους ασφαλισμένους, αλλά ήδη διακηρυγμένα από την κυβέρνηση. Και δεύτερον τα «στοχευμένα» και ψηφισμένα, δηλαδή μείωση των κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων λόγω μείωσης των εισφορών. Εκτιμάται ότι αυτό σημαίνει μειώσεις 2% στη ΔΕΗ, 1,5% στον ΟΤΕ και 1% στις τράπεζες. Θα την πληρώσουν πολλοί συνταξιούχοι, αλλά το μέτρο δεν είναι οριζόντιο.

Για να δούμε τι θα πρωτογίνει...γιατί μην απατασθε ήδη, μαγειρεύουν τα μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου