Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016

Κι όμως, η εμμονή μας με τα γυναικεία στήθη εξηγείται... επιστημονικά


Αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Έχουν εμπνεύσει ποιητές, έχουν προκαλέσει θυελλώδη πάθη και έχουν γίνει αφορμή για την ταλαιπωρία αμέτρητων γυναικών ανά τους αιώνες... Γιατί όμως όλα αυτά;Οι άνδρες μπορούν να τα χαζεύουν για ώρες και φτάνουν στο σημείο ακόμα και να τους... μιλούν τρυφερά. Οι γυναίκες προσπαθούν να βρουν τρόπους να τα κάνουν να δείχνουν μεγαλύτερα και πιο στητά, περιμένοντας με αδημονία να φτάσουν στο σπίτι το βράδυ για να τα ελευθερώσουν από τα «δεσμά» τους.

Ο λόγος φυσικά για τα γυναικεία στήθη, που έχουν εμπνεύσει ποιητές, έχουν προκαλέσει θυελλώδη πάθη και έχουν γίνει αφορμή για την ταλαιπωρία αμέτρητων γυναικών ανά τους αιώνες.

Στις μέρες μας, η εμμονή με το στήθος του αδύναμου φύλλου επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από το μάρκετινγκ μέχρι τη σόου μπιζ. Γιατί όμως αυτό το σημείο του ανθρώπινου σώματος προσελκύει τόση προσοχή; Ο ιστότοπος Mirror επιχείρησε να απαντήσει στο φλέγον αυτό ερώτημα, αποκαλύπτοντας την... επιστήμη πίσω από τη γοητεία που ασκεί ένα πλούσιο μπούστο.

1. Τα στήθη είναι τα νέα... οπίσθια

Συμφωνα με τους εξελικτικούς ψυχολόγους, τα στρογγυλεμένα οπίσθια αναπτύχθηκαν στις γυναίκες ως οπτική ένδειξη της νεότητας και της γονιμότητας, αφού τα οιστρογόνα ευνοούν την αποθήκευση λίπους στην περιοχή των γλουτών. Σύμφωνα με τον σεξολόγο Alfred Kind, η έλξη για τα γυναικεία στήθη πηγάζει από την ομοιότητα τους (ως προς το σχήμα) με τα οπίσθια, η οποία γεννά συνειρμούς στο ανθρώπινο μυαλό. Η έλξη αυτή πρέπει να παρουσιάστηκε για πρώτη φορά όταν το είδος μας άρχισε να κάνει σεξ στην ιεραποστολική στάση, τονίζει ο σεξολόγος.



2. Ο δεσμός ανάμεσα στον θηλασμό και το συναισθηματικό δέσιμο

Όταν ένα μωρό τρέφεται από το στήθος της μητέρας του, εκκρίνεται από τον αδένα του στήθους της η ορμόνη ωκυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης), η οποία δημιουργεί ένα συναισθηματικό δέσιμο που διαρκεί για πάντα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και κατά το ερωτικό παιχνίδι με τα στήθη κατά τη διάρκεια του σεξ. Ένα κύμα ωκυτοκίνης πλημμυρίζει το σώμα, με αποτέλεσμα οι εραστές να έρχονται πιο κοντά και συναισθηματικά.

Άλλη μία ορμονική επίδραση του θηλασμού είναι η αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης ή ακόμα και υπνηλίας, η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με την χαλάρωση μετά τον οργασμό. Μετά από όλα αυτά, πώς θα μπορούσαν οι ενήλικοι να ξεπεράσουν την... αγάπη τους για το στήθος;



3. Η μοναδικότητα του ανθρώπινου στήθους μεταξύ των θηλαστικών

Το ανθρώπινο στήθος είναι μοναδικό μεταξύ των θηλαστικών. Οι γυναίκες είναι τα μόνα θηλυκά θηλαστικά των οποίων τα στήθη μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, το μέγεθος του ανθρώπινου στήθους μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, εξαιτίας της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Επίσης, πάνω από το 50% των γυναικών διαθέτουν ανόμοια σε μέγεθος στήθη, με το ένα να είναι μεγαλύτερο από το άλλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου