Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2017

Τραμπ: Η προειδοποίηση για «φωτιά και οργή» δεν ήταν αρκετά σκληρή


Κλιμακώνει τη σκληρή ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας ότι η προχθεσινή προειδοποίησή του ότι η Πιονγκγιάνγκ θα γνωρίσει «φωτιά και οργή» εάν συνεχίσει τις απειλές «δεν ήταν αρκετά σκληρή»...


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νιού Τζέρζεϊ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε αιχμηρά ότι ο Βορράς θα πρέπει να αρχίσει να φέρεται καλύτερα, καθώς διαφορετικά «θα βρεθεί σε μπελάδες όπως λίγες χώρες στο παρελθόν».

Το νέο μήνυμα Τραμπ ήλθε λίγες ώρες αφότου το βορειοκορεατικό καθεστώς απέρριψε ως «ανοησία» την αρχική του προειδοποίηση, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι έως τα μέσα Αυγούστου θα εκπονήσει σχέδιο για εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων προς τη θάλασσα κοντά στις ακτές της νήσου Γκουάμ – όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη.

Αναφερόμενος στην απειλή για το Γκουάμ, ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε αιχμηρά ότι ο Βορράς θα πρέπει να είναι «πολύ, πολύ ανήσυχος» εάν βλάψει τις ΗΠΑ.

Άφησε δε εκ νέου αιχμές για τη στάση της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός και εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κάνει «πολύ περισσότερα» ώστε να επηρεάσει τον μικρό γείτονά του. Αυτό παρά το γεγονός ότι η Κίνα στήριξε τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στο Βορρά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Τραμπ έτεινε ένα μικρό κλαδί ελιάς, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι πάντοτε διατεθειμένη αναζητήσει λύση μέσω της διαπραγμάτευσης, όμως προσέθεσε αιχμηρά ότι 25 χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχουν αποφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η συνέχιση της σκληρής ρητορικής από τον αμερικανό πρόεδρο έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους μετά τη δήλωση για «φωτιά και οργή».

Κυριότερος εκφραστής αυτής της τάσης αποκλιμάκωσης ήταν το υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος χθες δήλωσε καθησυχαστικά ότι η Βόρεια Κορέα δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να «κοιμούνται ήσυχα», είπε, ενώ εξήγησε τη δήλωση Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος ήθελε απλώς να στείλει ένα σκληρό μήνυμα.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει ανέβει στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες δοκιμές βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την απομονωμένη χώρα, στις 4 και στις 28 Ιουλίου.

Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά από δημοσίευμα της «Washington Post», στις αρχές αυτής της εβδομάδας, που ανέφερε ότι βάσει των εκτιμήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου ο Βορράς έχει πλέον αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές που είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/352962/trab-isos-i-proeidopoiisi-gia-fotia-kai-orgi-den-itan-arketa-skliri/#ixzz4pOFPcZZW
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου