Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2017

Η χρόνια ουλίτιδα ίσως οδηγεί στον καρκίνο






Η ουλίτιδα που αφήνεται χωρίς θεραπεία μπορείνα αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. ....


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 65.000 εθελόντριες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό χρόνιας ουλίτιδας σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του οισοφάγου, ακόμα και στις γυναίκες οι οποίες ουδέποτε είχαν υπάρξει καπνίστριες.

Συνολικά, οι πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου ήταν 14% περισσότερες στις γυναίκες με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, ενώ ακόμα και στις μη καπνίστριες ήταν αυξημένες κατά 12%, γράφουν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY) στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

«Τα ευρήματά μας πιθανώς αποκαλύπτουν ένα νέο στόχο για τις προσπάθειες πρόληψης του καρκίνου: την στοματική υγιεινή και κυρίως την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια δρ Jean Wactawski-Wende, κοσμήτορας της Σχολής Δημοσίας Υγείας & Επαγγελμάτων Υγείας του SUNY, στο Μπάφαλο.



Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα ευρήματα και τις αιτίες











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου