Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2017

Διάβημα Αθήνας προς το Βερολίνο για τους «έξτρα» ελέγχους στα σύνορα - Τι γίνεται με τη Σέγκεν




Σε διαβήματα για τους ελέγχους σε Ελληνες ταξιδιώτες τις τελευταίες ημέρες στα γερμανικά αεροδρόμια, έξω από τις διαδικασίες της Συνθήκης Σένγκεν, έχει προβεί η Αθήνα έναντι του Βερολίνου. Σύμφωνα με την kathimerini.gr στην Αθήνα υπάρχει εξαιρετική... ενόχληση για τη συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο οι διαμαρτυρίες προς το Βερολίνο έγινε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι το προσφυγικό ζήτημα και οι προεκτάσεις του, που αγγίζουν την Ελλάδα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Γίνεται αντιληπτό ως πολιτικό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης το οποίο αφορά έως ένα βαθμό και τις φιλοδοξίες του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι διαρροές

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η γερμανική πλευρά είναι ότι εντός του 2017 έχουν φθάσει στα αεροδρόμια της χώρας περί τα 1.000 άτομα χωρίς θεώρηση Σένγκεν. Πηγές από την Αθήνα αποκρούουν τη συγκεκριμένη κριτική, παραπέμποντας στην πολύ καλή φύλαξη του διαδρόμου στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τα οποία επιτηρούνται με τη συμμετοχή και ξένων. Κατά την ανάλυση της Αθήνας, η βασική δίοδος μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων είναι η Βουλγαρία.

Συνεχίζονται οι Έλεγχοι

Πάντως, στο Βερολίνο επιμένουν θα συνεχίσουν τους ενταντικούς ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε εκείνους τους ταξιδιώτες με εξωτερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να παραπέμπουν σε μετανάστες ή πρόσφυγες.

Απαγορεύσεις

Όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρεις απαγορεύσεις, οι οποίες έχουν δοθεί στους αερολιμένες της Γερμανίας από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών:
Απαγορεύεται η χρήση φυσούνας. Οι πτήσεις από την Ελλάδα θα προσγειώνονται σε ειδικό χώρο
Οι επιβάτες θα μεταφέρονται με λεωφορεία σε ειδικούς χώρους, που ενεργοποιούνται για πρώτη φορά
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας θα ελέγχει εξονυχιστικά τους επιβάτες, πριν παραλάβουν τις αποσκευές τους

Οι πιέσεις

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ποντικιού", πέραν την Γερμανίας, άλλες δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν διαμαρτυρεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ελέγχους της Ελλάδας στα αεροδρόμια. Η Δανία και η Αυστρία έχουν συζητήσει το θέμα των ελέγχων ασκώντας πιέσεις και στέλνοντας μηνύματα προς τον Αμόρδιο Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας Γιοχάνες Χαλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου