H ιστορία της πόλης και του ονόματος

Η περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική εποχή, όμως το ξεχωριστό της όνομα το πήρε μόλις τη δεκαετία του 1860, σε μια προσπάθεια ενός ιδιότυπου “μάρκετινγκ” των προηγούμενων αιώνων.

Το 1563 υπολογίζεται ότι ζούσαν εκεί μόλις 80 άτομα, σε 16 σπίτια. Ωστόσο, το 1801 ο πληθυσμός είχε αυξηθεί ραγδαία φτάνοντας τους 385 κατοίκους και τις 83 κατοικίες.

Το Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ήταν «πέρασμα» για πολλούς ταξιδιώτες της περιοχής, όμως ελάχιστοι ήταν εκείνοι που σταματούσαν στην περιοχή. Έτσι οι άρχοντες της πόλης αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά της από Llanfairpwll σε κάτι πιο… ξεχωριστό με σκοπό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.



Σημαίνει κάτι;

Μπορεί να φαίνεται σαν μια γάτα να περπάτησε πάνω στο πληκτρολόγιό μας καθώς γράφαμε αυτό το άρθρο, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch δεν είναι απλώς άσχετα γράμματα στη σειρά.

Από τα ουαλικά, το όνομα μεταφράζεται σε «Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην κουφάλα της λευκής φουντουκιάς κοντά σε μια ισχυρή ρουφήχτρα και η εκκλησία του Αγίου Τισίλιο κοντά στην κόκκινη σπηλιά».



Όλα αυτά είναι αξιοθέατα της πόλης και οι ευφάνταστοι άρχοντες της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα θεώρησαν καλή ιδέα να τα στριμώξουν όλα μαζί μέσα σε ένα όνομα.

Που το συναντούμε

Το όνομα στην πλήρη του μορφή είναι γραμμένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Η εικόνα του ελεγκτή του τρένου να ανακοινώνει το όνομα της πόλης στους επιβάτες είναι αρκετά κωμική.



Ολόκληρο το όνομα υπάρχει και στις ποδοσφαιρικές εμφανίσεις της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία κατέχει και το ρεκόρ της ομάδας με το μεγαλύτερο όνομα στον κόσμο.

Η προφορά του ονόματος έχει μετατραπεί σε «στοίχημα» για τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές που προσπαθούν, συχνά ανεπιτυχώς, να το πουν ολόκληρο. Πάντως ο μετεωρολόγος του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 4 έγινε viral όταν ανέφερε άψογα και το Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.
Επίσης, η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης έχει τη μεγαλύτερη διεύθυνση URL στον παγκόσμιο ιστό.
Πάντως, για λόγους ευκολίας το  Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συμπτυχθεί στο συντομότερο “Llanfairpwllgwyngyll”, δηλαδή στα πρώτα 20 γράμματα, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του ταχυδρομείου της πόλης. Επίσης, χρησιμοποιείται η εκδοχή “Llanfair P.G.”.
Υπάρχουν και χειρότερα
Το Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch μπορεί να έχει το μεγαλύτερο όνομα στην Ευρώπη, όμως δεν κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ.
Η πόλη με το μεγαλύτερο όνομα στον κόσμο δεν είναι άλλη από την πασίγνωστη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.
Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, η Μπανγκόκ κατέχει το συγκεκριμένο ρεκόρ, καθώς το επίσημο όνομα της πόλης είναι το εύγλωττο “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit” των 187 γραμμάτων!
Το “Μπανγκόκ” είναι απλώς η σύντομη εκδοχή αυτού του ονόματος.
Πηγές: Wikipedia, Atlas Obscura