Ωστόσο, οι αγοραπωλησίες που καταγγέλλονται τα τελευταία χρόνια και πάνω στις οποίες βασίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις των χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής δεν είναι μόνο εκείνες του Ειρηναίου, αλλά και εκείνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια κάτω από τη διοίκηση του Θεόφιλου. Μάλιστα ο κ. Μπαλτζώης υποστηρίζει ότι οι αγοραπωλησίες που εκθρόνισαν τον Ειρηναίο το 2005 ήταν «μικρότερης έκτασης σκάνδαλο», από το σημερινό.




Εκατοντάδες Άραβες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, που βλέπουν τις περιουσίες τους να περνούν μαζικά στα χέρια ακραίων ισραηλινών, «υποδέχτηκαν» τον Θεόφιλο στη Βηθλεέμ, πετώντας του αβγά και παπούτσια κατά την επίσκεψή του για τον εορτασμό των Χριστουγέννων κατά το παλαιό ημερολόγιο.

Οι εικόνες των αντιδράσεων έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από θεμελιώδη διεθνή ΜΜΕ όπως η Washington Post, το Al Jazeera, το Russia Today και πολλά άλλα.
Πλέον, μεγάλες μερίδες των ορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, που όμως δεν φαίνεται να αποτελούν και την πλειοψηφία, χαρακτηρίζουν «προδότη»«διεφθαρμένο» και «συνεργάτη των Ισραηλινών» τον Θεόφιλο, ενώ μέσω συχνών διαδηλώσεων, επιστολών και δηλώσεων σε ΜΜΕ, τον καλούν σε παραίτηση και ζητούν τον «τερματισμό της ελληνικής κατοχής» του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ και την «αραβοποίησή»του.
Οι… «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», μάλιστα, γνωρίζουν ότι μέσα στο 2017 συναντήθηκαν στη Βηθλεέμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία για να συζητήσουν το θέμα των μαζικών πωλήσεων αλλά και τις κινήσεις τους με σκοπό την εκθρόνηση του Θεόφιλου και την αραβοποίηση του Πατριαρχείου. Στη συζήτηση συμμετείχε τόσο αξιωματούχος της Φατάχ, όσο και Ορθόδοξος Επίσκοπος που έχει εκφραστεί εναντίον του Θεόφιλου.
Σε συνέχεια όλων αυτών, ασκούνται έντονες πιέσεις προς την ιορδανική κυβέρνηση, αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή να ανακηρύξουν την παύση της αναγνώρισης του Πατριάρχη. Όπως αναφέρεται, 112 Ιορδανοί βουλευτές έχουν υπογράψει και στείλει διαμαρτυρία προς τον Ιορδανό Πρωθυπουργό αιτούμενοι την παύση της αναγνώρισης.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι
Μιλώντας στο altsantiri.gr ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεωντου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), εξηγεί ότι «το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ πρέπει να ισορροπήσει απέναντι σε τρεις πολιτικές δυνάμεις: το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία». Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με το status quo, η αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από τις τρεις αυτές περιφερειακές δυνάμεις, είναι απαραίτητη για την παραμονή του στη θέση αυτή.
Σε ό,τι αφορά τις έντονες αντιδράσεις των ορθόδοξων Αράβων, αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΜΜΙΣ σημειώνει ότι δεν είναι παράλογη η δυσφορία του ορθόδοξου αραβόφωνου ποιμνίου που ζει τόσο εντός, όσο και εκτός της δικαιοδοσίας του Ισραήλ. Όπως εξηγεί, «το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που παίρνει το Πατριαρχείο από τις πωλήσεις δεν πηγαίνουν στην κοινότητα. Δεν είναι ανάλογες οι προσφορές ως προς το ποίμνιο, όπως είναι π.χ. της Καθολικής Εκκλησίας και άλλων εκκλησιών. Δεν φτιάχνουν δηλαδή σχολεία, νοσοκομεία, τεχνικές σχολές για τους Παλαιστίνιους».
Ωστόσο, ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι οι απόψεις περί αραβοποίησης του Πατριαρχείου, που εκφράζονται από μερίδες του κλήρου και του ποιμνίου, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που αυτή γινόταν στα πρότυπα διαρχίας του καθολικού Λατινικού Πατριαρχείου, θα έθετε σε αμφισβήτηση το status quo της περιοχής«Δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή και αραβοποίηση αυτή τη στιγμή γιατί αυτό θα έθετε εκ νέου τη συζήτηση για τους όρους του status quo των Ιεροσολύμων, πράγμα που κανείς δεν θέλει», σημειώνει ο κ. Ρούσσος.
Από την πλευρά του, ο Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ Ιωάννης Μπαλτζώης, σε εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα mignatiou.com τονίζει ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και άπτεται των εθνικών μας θεμάτων». «Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’, δεν είχε εκτιμήσει τους κινδύνους των ενεργειών του, καθόσον είναι βέβαιο ότι γνωρίζει το γεγονός, ότι η πώληση περιουσίας αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους Άραβες (Παλαιστινίους και Ιορδανούς) Ορθοδόξους Χριστιανούς». ,
«Θα έπρεπε ο Πατριάρχης να γνωρίζει, ότι η πώληση περιουσίας τροφοδοτεί με νερό το μύλο του Παλαιστινιακού εθνικισμού, με τελικό σκοπό την ανάληψη της ηγεσίας του Πατριαρχείου από Άραβες χριστιανούς, όπως έγινε με το Πατριαρχείο Αντιοχείας», συμπληρώνει ο κ. Μπαλτζώης.
*Το altsantiri.gr επικοινώνησε με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο όμως δεν παραχώρησε κάποιο σχόλιο σχετικά με το ζήτημα.
Πηγές: Washington Post, Haaretz, Al Jazeera, The Guardian, Times of Israel, The Independent, NPR, Russia Today, mignatiou.com