Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2018

«Τρέχει» η διαπραγμάτευση – Στα Σκόπια μεταβαίνει ο Κοτζιάς








Την Πέμπτη θα επισκεφθεί την πΓΔΜ με πέντε προτάσεις για το όνομα

Το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Επίσης, στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα και είπε πως «πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψή του στη γείτονα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Οσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές είναι οι εξής:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως επιθυμεί να έχει επιλυθεί η ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου