Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018

Συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup Η συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου και επίσης 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή τους. Στα 15 δισεκ. η τελευταία δόση στήριξης.




Σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου και επίσης 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή τους.

Η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τους «Financial Times» και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Οι εταίροι φέρεται να συμφώνησαν επίσης ότι η τελευταία δόση στήριξης θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μέγεθος της δόσης είναι αντιστρόφως ανάλογο με την αναδιάρθρωση του χρέος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία προτιμούσε επιμήκυνση της τάξης των επτά ή οκτώ ετών ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν μεγαλύτερη δόση.

Το μεγαλύτερο μέρος των 15 δισεκ. θα διοχετευτεί στο «μαξιλαράκι» που συγκροτεί η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος μετά την λήξη του Μνημονίου, στις 20 Αυγούστου, χωρίς να είναι αναγκασμένη να βγαίνει συχνά στις αγορές.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πρόσωπα στις Βρυξέλλες, ένα τμήμα της δόσης θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να εξαγοραστεί τουλάχιστον ένα κομμάτι των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα κεφάλαια του οργανισμού σαφώς πιο υψηλό επιτόκιο από την ευρωπαϊκή βοήθεια.



Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/376752/plirofories-gia-sumfonia-gia-to-hreos-sto-eurogroup/#ixzz5J6b5hpq8
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου