Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup – Δεκαετής επιμήκυνση και δόση 15 δισ. ευρώ









«Λευκός καπνός» τις πρώτες πρωινές ώρες τις Παρασκευής μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο
Καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ
Επίσης, επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος επετεύχθη στο Eurogroup, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.

Εν τέλει, παρά τα «αγκάθια» που είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τη λύση στην κρίσιμη εξίσωση για τo ύψος της τελευταίας δόσης και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, έδωσαν οι τρεις υπουργοί οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, κατά την τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Οι όροι της ελάφρυνσης του χρέους ήταν το μεγάλο στοίχημα της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup, που εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα, με φόντο των καθορισμό των επόμενων βημάτων για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Τα δύο ακανθώδη ζητήματα ήταν το «μαξιλάρι» ρευστότητας και η επέκταση των ωριμάνσεων (επιμήκυνση), λόγοι που προκάλεσαν διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να συναντηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτους με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό του. Μία συνάντηση που αποδείχτηκε κομβικής σημασίας για τη θετική έκβαση της συμφωνίας.

Η Γερμανία δέχτηκε πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 10 έτη, αλλά αντιστάθηκε σθεναρά, προτείνοντας πολύ ήπια μέτρα για το χρέος, με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο «μαξιλάρι».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε το μήνυμα ότι μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν και θα μπορέσει σύντομα η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Την ανάρτηση αυτή συνοδεύει μάλιστα και ένα βίντεο με «άρωμα» Ελλάδας.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/symfonia-gia-to-elliniko-chreos-sto-eurogroup/#ixzz5J6aLWUju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου