Κυριακή, Αυγούστου 19, 2018

Δεν μπορούν να πληρώσουν οι Έλληνες για την υγεία τους

 
Μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στις δαπάνες υγείας λόγω της κρίσης και της λιτότητας.
Αυξήθηκαν κατά 6% (περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε.) οι Έλληνες που δηλώνουν ότι έχουν ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ενώ διπλασιάστηκαν οι "µαύρες" πληρωμές.
Της Δήμητρας Καδδά
Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ που συντάχθηκε βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του μαζί με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα έχουν συμπιεστεί σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης, το οποίο είναι µη βιώσιμο, αναφέρει το ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015, οι δηµόσιες δαπάνες στο συγκεκριμένο πεδίο μειώθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ, γεγονός που επηρέασε δυσανάλογα τους φτωχούς.

Μαύρες δαπάνες στα ύψη

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι "αφανείς" δαπάνες ("φακελάκια" και πληρωμές χωρίς απόδειξη), από 22% του εισοδήματος των πιο φτωχών νοικοκυριών (όσων ανήκουν στην κατηγορία του 20% µε το πιο χαµηλό εισόδηµα) το 2010, αυξήθηκαν σε 44% το 2015.

Την ίδια περίοδο, η κατανάλωση υπηρεσιών υγείας µειώθηκε κατά το ήµισυ σε σχέση µε το µέσο επίπεδο ανά την Ευρώπη. Αυτή η µμεγάλη "προσαρμογή", όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Το 2015 οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης για την υγεία ανήλθαν στο 4,5% του ΑΕΠ, ποσοστό περίπου 1,74% του ΑΕΠ χαμηλότερο από τον µέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.








Όπως αναφέρεται, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρέχει ένα καλό σημείο αναφοράς για το επαρκές επίπεδο δημόσιων πόρων ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών στον πληθυσμό.

Το ΔΝΤ αναφορικά με τις δημογραφικές πιέσεις (σ.σ. στις οποίες εδράζει και τις προβλέψεις του για πολύ ασθενική ανάπτυξη στο μέλλον ή και για ύφεση), αναφέρει ότι περιορίζουν επίσης την απόδοση του πρωτογενούς ισοζυγίου.

Το Ταμείο εξηγεί ότι οι χώρες με γήρανση του πληθυσμού δεν είναι γενικά σε θέση να διατηρήσουν μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα για μεγάλες περιόδους, καθώς το μερίδιο των φορολογουμένων στον πληθυσμό μειώνεται, ενώ το μερίδιο του πληθυσμού που λαμβάνει υγειονομικές, συνταξιοδοτικές και άλλες κοινωνικές παροχές αυξάνεται.

Ο δείκτης αναλογίας ηλικιωμένων προς τον ενεργό πληθυσμό στην Ελλάδα είναι υψηλός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες. Και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού, το πρόβλημα στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη της Ζώνης του ευρώ μέχρι το 2060.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου