Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2018

Δ. Αβραμόπουλος στον ΟΗΕ: Εργαζόμαστε για ένα συνολικό πλαίσιο επανεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ Posted by netakias.com




Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται εδώ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές προκλήσεις. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η μετανάστευση, η προσφυγική κρίση και η ασφάλεια, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος κατά την άφιξη του στη 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παγκόσμια Σύμφωνα για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα στον τομέα της ασφάλειας ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Όλα αυτά τα θέματα, είτε πρόκειται για τη μετανάστευση, την προσφυγική κρίση, την ασφάλεια, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία.

Από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ηγετικό ρόλο και πρότεινε την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Νέα Υόρκη. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όλα αυτά τα πολύπλοκα και σημαντικά παγκόσμια προβλήματα.

Ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια προσβλέπω στη συνεργασία με τους παγκόσμιους εταίρους και τα κράτη σε όλο τον κόσμο ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων καθώς και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Εκφράζω τα αισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης για τις τεράστιες προσπάθειες και τη γενναιοδωρία πολλών χωρών που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες

Με ιδιαίτερα χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, δύο χρόνια μετά τη Σύνοδο για τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για μια Σύνοδο που αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τις προκλήσεις της ανθρώπινης κινητικότητα, δήλωσε στην ομιλία του ο ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στην 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες «Ένα πρότυπο για περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία».

«Καθώς το 2017 καταγράφηκαν 2,2 εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες σε σχέση με το 2016, η συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους πρόσφυγες προσφέρει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για την παροχή στήριξης.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για τον ηγετικό της ρόλο στην επίτευξη ευρείας συναίνεσης γι’ αυτό το Παγκόσμιο Σύμφωνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμμετάσχει ενεργά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα να επαναλάβω σήμερα την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες και τη δέσμευσή μας να εργαστούμε για την εφαρμογή του. Όπως όλοι γνωρίζουμε, περισσότερο από λόγια, χρειαζόμαστε πραγματικές και συγκεκριμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξένησε, έως τα τέλη του 2017, 3 από τα 20 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο παγκοσμίως με τα οποία απασχολείται η Ύπατη Αρμοστεία.

Προσπαθούμε να παρέχουμε έναν χώρο υψηλής ποιότητας στον τομέα του ασύλου: ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων καθώς και ένταξης, έγκαιρης πρόσβασης στην εκπαίδευση και προώθησης της απασχόλησης, τομείς που έχουν καθοριστική σημασία για εμάς.

Για το σκοπό αυτό, ένα σημαντικό μέρος των 7,3 δισ. ευρώ που κινητοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περίοδο 2014-2020 για τη διαχείριση της μετανάστευσης έχει διατεθεί στον τομέα του ασύλου.

Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και στο μέλλον. Παρά τις προσπάθειές μας, αυτό ήταν, και εξακολουθεί να είναι, μια σημαντική, πολιτική κυρίως, πρόκληση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τα αισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης για τις τεράστιες προσπάθειες και τη γενναιοδωρία πολλών χωρών που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες.

Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα κράτη μέλη μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πραγματικοί πρόσφυγες θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη οργανωμένων νομικών οδών για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπης, αποτελεί, επίσης, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ισορροπημένης και συνολικής πολιτικής ασύλου μας.

Από το 2015, δύο επιτυχημένα προγράμματα επανεγκατάστασης της Ευρώπης βοήθησαν πάνω από 25.000 από τα πιο ευάλωτα άτομα να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν τώρα σε αυτό το καθεστώς επανεγκατάστασης.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, απαντώντας στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη έκαναν τη μεγαλύτερη συλλογική δέσμευση για επανεγκατάσταση την οποία έχει δει ποτέ η Ευρώπη: περισσότερες από 50.000 θέσεις επανεγκατάστασης για περίοδο δύο ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη επανεγκατασταθεί 13.200 άτομα και έχω καλέσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους έως τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για ένα συνολικό πλαίσιο επανεγκατάστασης στην ΕΕ, για το οποίο προσβλέπω σύντομα σε επίτευξη συμφωνίας.

Είναι εξίσου σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με πολλές χώρες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ για την παροχή βοήθειας επιτόπου σε πρόσφυγες που φιλοξενούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον κορυφαίο δωρητή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις σημαντικές περιπτώσεις εκτοπισμών.

Το 2017, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν σε προγράμματα που παρέχουν βοήθεια σε έχουν εκτοπισθεί με τη βία και στις κοινότητες υποδοχής τους σε 49 χώρες.

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε μη ανθρωπιστική βοήθεια, προς τις σημαντικότερες τρίτες χώρες υποδοχής.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινωνικοοικονομική ένταξη των προσφύγων θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινωνίες υποδοχής τους.

Επίσης, εφαρμόζουμε την προσέγγιση της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής συνεργασίας σε διάφορα πιλοτικά προγράμματα σε χώρες όπως η Ουγκάντα και ο Λίβανος.

Συμπερασματικά, θα ήθελα να επαναλάβω την υποστήριξή μας για την έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την κατανομή των ευθυνών στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου