Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2018

Υποχωρεί και πάλι η τουρκική λίρα

 
Πτώση σχεδόν 2% σημείωσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου σήμερα, αφού το
εθνικιστικό κόμμα MHP ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις περιφερειακές εκλογές του 2019, αυξάνοντας του φόβους για πολιτική αστάθεια.

Δεν υπήρξε σαφής αντίκτυπος στην αγορά από τη δήλωση του Ερντογάν για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


Η λίρα στη συνέχεια ανέκτησε μέρος των απωλειών της αφού ο Ερντογάν και ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσαν ότι τα κόμματά τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο κοινοβούλιο.

Στις 14:45 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,7750 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το κλείσιμο της Δευτέρας στις 5,6640 λίρες. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε έως τις 5,8715 λίρες.

Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 35% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την κριτική του Ερντογάν καθώς και λόγω μιας διαμάχη με την Ουάσινγκτον.

Η δέσμευση της Τουρκίας να διενεργήσει λεπτομερή έρευνα για το θάνατο του Κασόγκι μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αναδυόμενες αγορές στη Rabobank.Πρόσθεσε ότι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ισοτιμία της λίρας είναι η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 24% τον Σεπτέμβριο για να ανακόψει την αύξηση του πληθωρισμού. Έκτοτε, ο πληθωρισμός ανήλθε σχεδόν στο 25% σύμφωνα με τα στοιχεία για τον ίδιο μήνα. Ωστόσο, 12 από τους 15 οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters δήλωσαν ότι αναμένουν η τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου