Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2018

Επίθεση στην κυβέρνηση για την τουρκική προκλητικότητα...

 
Στην κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες η αντιπολίτευση σχολιάζοντας τη νέα ένταση και τις δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επέκταση της...
αιγιαλίτιδας ζώνης. Τα κόμματα, με ανακοινώσεις τους, ασκούν κριτική στην Άγκυρα, αλλά διαμαρτύρονται προς το Μαξίμου για ελλιπή ενημέρωση.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από την επίμονη και έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, για ακατανόητους λόγους, καλλιεργείται εκ μέρους της κυβέρνησης άκριτη υπεραισιοδοξία για δήθεν νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου, η πρόσκληση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και η λογική του «casus belli» «καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Tο μήνυμά της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι «τα σοβαρά και ευαίσθητα εθνικά θέματα όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές πυροτεχνήματος και δημιουργίας εντυπώσεων. Γιατί τότε δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και οι στόχοι που επιδιώκουμε».

Από την Χαριλάου Τρικούπη σχολάζουν ότι αυτά γίνονται «χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά αποκλειστικά για λόγους σκοπιμότητας» και προσθέτει ότι «Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τους μονομερείς χειρισμούς που έκανε στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους οφείλει να σεβαστεί και η Τουρκία».

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και το Ποτάμι κάνοντας λόγο για «δηλώσεις του ποδαριού από αρμόδιους και από αναρμόδιους» και ζητάει την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αναλυτικά:

Η επανάληψη παλιών απειλών από την τουρκική ηγεσία δεν βοηθούν την προσέγγιση των δύο χωρών. Ο εθνικιστικός λαϊκισμός που εκπέμπουν ανά στιγμές Τούρκοι αξιωματούχοι διαταράσσει το κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τους δύο λαούς. Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να απαντάμε στις τουρκικές απαιτήσεις και απειλές, με σοβαρότητα.Δηλώσεις του ποδαριού από αρμόδιους και πολλές φορές από αναρμόδιους βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας και δεν συνάδουν με την υπευθυνότητα που πρέπει να εκπέμπει η ελληνική εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας. Σε κάτι τέτοιες στιγμές γίνεται ακόμη πιο φανερή η ανάγκη υλοποίησης της πρότασης του Ποταμιού για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε εκεί να διαμορφώνεται η πατριωτική γραμμή και να δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα ευρύτερης συνεννόησης.

Για επιπολαιότητα εγκαλεί την κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης πλην Αιγαίου «είναι σαν να παραχωρεί το Αιγαίο στην Τουρκία ή σαν να φοβάται η Ελλάδα την Τουρκία. Μια χώρα πρέπει ή να επεκτείνει όλη την ακτογραμμή της ή να προσέχει όταν μιλάει. Δυστυχώς και στην υπόθεση αυτή η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου