Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2018

Φεύγει το τμήμα Διατροφής από την Καρδίτσα: Κατάληψη και «κάθοδος» στην Αθήνα για διαμαρτυρία


Καταφτάνουν 50 άτομα με ένα πούλμαν στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Παιδείας

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το Τμήμα, σύμφωνα με νέο σχέδιο νόμου διασπάται, μεταφέρεται στα Τρίκαλα και μετονομάζεται σε Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφολογίας και εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ΤΕΙ, ενώ ομάδα 50 ατόμων με ένα πούλμαν καταφτάνουν στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Η επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Λαμβάνουμε το Θάρρος να αποστείλουμε τη παρούσα επιστολή, καθώς με έκπληξη παρατηρούμε ως φοιτητές του τμήματος Διατροφής Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας (παράρτημα Καρδίτσας) τις εξελίξεις στη παιδεία και τις αλλαγές που επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα μέχρι σήμερα τμήματα που εκπαιδεύουν αποκλειστικά Διαιτολόγους - Διατροφολόγους στη Χώρα μας είναι 4. Τα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας των ΑΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σητείας, Καρδίτσας) με χρονολογική σειρά ίδρυσης και το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι πρώτοι αμιγούς και αποκλειστικής εκπαίδευσης Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι προήλθαν από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με 4ετή διάρκεια εκπαίδευσης. Ακολούθησαν το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταγενέστερα τα υπόλοιπα τμήματα των ΑΤΕΙ.

'Ολα τα τμήματα έχουν κατοχυρωμένα, με Προεδρικό διάταγμα, επαγγελματικά δικαιώματα. Οι απόφοιτοί τους αναφέρονται στο ΠΔ 133/2014 με βάση το οποίο αποκτούν Βεβαίωση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Επίσης, τα πτυχία τους τυγχάνουν ισότιμης αναγνώρισης από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Επιπλέον, οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος όλων των παραπάνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τυγχάνουν της ίδιας επαγγελματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό.

Τα υπάρχοντα Τμήματα Διατροφής Διαιτολογίας έχουν ένα σαφή προσανατολισμό στο χώρο της Υγείας. Το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης περιστρέφεται στο αντικείμενο της υγείας του ανθρώπου τόσο σε κλινικό περιβάλλον (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης κ.α.) όσο και στην εφαρμογή που βρίσκει στη κοινότητα (πχ διαιτολογικά γραφεία, αθλητικά σωματεία, σχολεία κλπ).

Επίσης Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα κατέχει ένα προνόμιο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να μιμηθούν. Αυτό είναι το αδιάσπαστο της Διατροφής και Διαιτολογίας. Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Συνομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων γίνονται προσπάθειες, όπου αυτές Θεωρούνται διαφορετικές ειδικότητες να ενοποιηθούν. Φιλολογικά το αδιαίρετο της Διατροφής και Διαιτολογίας έγκειται στο ότι αναφερόμαστε στην «επιστήμη της διατροφής και την τέχνη της διαιτολογίας». Παράδειγμα πρόσφατων ενοποιήσεων αποτελούν η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Με λύπη μας λοιπόν βλέπουμε ότι στο νέο σχέδιο για τα Πανεπιστήμια όχι μόνο δεν τηρούνται οι βασικοί πυλώνες για δημιουργία τμημάτων Διατροφής-Διαιτολογίας αλλά το υπουργείο παιδείας λειτουργεί αναχρονιστικά διαιρώντας έναν παγκοσμίως ενοποιημένο κλάδο «Nutrition ης Dietetics — Διατροφής Διαιτολογίας». Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου το τμήμα διατροφής διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας διασπάται, μεταφέρεται στα Τρίκαλα, μετονομάζεται σε τμήμα Διαιτολογίας Διατροφολογίας και εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας. Παράλληλα δημιουργείται ένα νέο τμήμα με έδρα τη Καρδίτσα με τίτλο Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

Η ένστασή μας βρίσκεται στις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για ένα τμήμα διατροφής διαιτολογίας σύμφωνα με τα Παγκόσμια πρότυπα, δηλαδή να ανήκει σε σχολή επαγγελμάτων Υγείας και να παραμείνει το αδιαίρετο του τίτλου του «Διατροφής και Διαιτολογίας».

Επιπροσθέτως θα Θέλαμε να θίξουμε ένα ακόμη πρόβλημα που πλήττει το τμήμα μας από την αρχή του και αυτό δεν είναι άλλο από τη παντελή έλλειψη κτηριακών εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού (τα τελευταία 9 έτη από την ίδρυση του τμήματος μοιραζόμαστε το κτήριο του τμήματος της τεχνολογίας τροφίμων και του τμήματος δασοπονίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος).

Η εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια χρειάζονται αναβάθμιση αλλά πάντα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα τα σωστά θεμέλια. Για εμάς, ως φοιτητές του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας (παράρτημα Καρδίτσας), οι 3 προδιαγραφές που Θέτουμε είναι οι εξής και θεωρούνται απαράβατες:

Η διατήρηση στο ακέραιο του τίτλου του τμήματος «Διατροφής και Διαιτολογίας» για λόγους διασφάλισης ενός επαγγέλματος υγείας και γενικότερα της δημόσιας υγείας, αλλά και αντιστοιχίας με τα υπόλοιπα 3 υπάρχοντα τμήματα σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη (καθώς και το νέο τμήμα που δημιουργείται από το ΕΚΠΑ με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας με τίτλο Διατροφής και Διαιτολογίας).

Η ένταξη του τμήματος (καθώς και των άλλων τμημάτων διατροφής διαιτολογίας) σε σχολές επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που εστιάζει στη διατροφική διαχείριση και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων όπως νεφροπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεοπλασματικές νόσοι κ.α.

Η επίλυση του κτηριακού προβλήματος που υφίσταται από την ίδρυση του τμήματος το 2009.

Ευελπιστούμε το υπουργείο να σκύψει πάνω από τα σημαντικά αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μας κοινότητα και να μεριμνήσει για την επίλυσή τους.

Με εκτίμηση

Φοιτητές του τμήματος Διατροφής Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου