Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και την επίθεση στον ΣΚΑΙ





Την τελευταία του ομιλία για τον προϋπολογισμό από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να εκφωνήσει από το βήμα της Βουλής σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπό αυτό το πρίσμα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ: εάν, δηλαδή, θ’ ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε και στο συνέδριο, αφήνοντας στο περιθώριο τον Αλέξη Τσίπρα και επιχειρώντας να παρουσιάσει θετικό, προγραμματικό λόγο ή εάν θα καταφύγει στη λογική της σκληρής αντιπαράθεσης και του στιγματισμού των πεπραγμένων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.


Το τελευταίο υπήρξε ένα από τα διλήμματα του συνεδρίου της ΝΔ και φαίνεται πως διχάζει ακόμη και το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν, δηλαδή, θα υπερισχύσει ο θετικός ή ο αρνητικός λόγος στα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές. Ίσως μάλιστα αυτό ήταν το μοναδικό που δίχασε τους «γαλάζιους» συνέδρους το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα στελέχη της ΝΔ, μπροστά στην προοπτική της εξουσίας, κατάφεραν να διαφυλάξουν την ενότητα του κόμματος και να μην υπάρξουν τριβές ούτε καν στην εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Τούτο υπήρξε, άλλωστε, κι ένα από τα βασικά συμπεράσματα στην αποτίμηση που έκανε το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη για το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η βαριά σκιά που αφήνει στην πολιτική ζωή η βομβιστική επίθεση στον Σκάι προμηνύει ότι οι αρχηγοί θα ζυγίσουν παραπάνω από το συνηθισμένο τα λόγια τους, όπως υπαινίχθηκε, άλλωστε, και στη συζήτησή του με δημοσιογράφους χθες βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Το γεγονός πάντως ότι η δημόσια ασφάλεια αποτελεί μία από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες της ΝΔ, εγκαλώντας αντίστοιχα για την ανομία και βία την κυβέρνηση, σημαίνει πως το θέμα θα τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του – με τους δύο αρχηγούς να μην έχουν αυτή τη φορά διάλογο βάσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως συνέβη π.χ. την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις ή συμβαίνει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.
Η χθεσινοβραδινή επίθεση, εξάλλου, του ΣΥΡΙΖΑ στον Σκάι και η επιμονή του στο εμπάργκο αισθάνονται στη ΝΔ πως δικαιώνει την απόφασή τους να διατηρήσουν κι εκείνοι το εμπάργκο στην ΕΡΤ, καθώς χθες υπήρξαν συζητήσεις για το ενδεχόμενο να «σπάσει» ο αποκλεισμός στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι επικράτησε η εκτίμηση πως η επίθεση κατά του Σκάι δεν είχε σχέση με το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και πως σε κάθε περίπτωση εξαντλείται η πίστωση χρόνου που είχε δώσει το επιτελείο της οδού Πειραιώς στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, δίχως να υπάρχει ουσιαστική αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την προτεραία κατάσταση, η οποία οδήγησε σ’ αυτή τη σκληρή απόφαση.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, καταρρίπτοντας το επιχείρημα Τσίπρα ότι αποτελεί τον πρώτο μεταμνημονιακό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών και οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί παραμένουν εξαιρετικά σκληροί και παραπέμπουν σε νέο μνημόνιο, δεσμεύοντας παράλληλα και τις επόμενες πολλές κυβερνήσεις.
Επίσης, θα ξεδιπλώσει τις βασικές αρχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ν’ αναδείξει τη διαφορά με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κάλπες. Ουσιαστικά θα επιμείνει στις 11 λέξεις που ζήτησε το Σαββατοκύριακο να κρατήσουν στο νου τους οι σύνεδροι και συνοψίζουν τους στόχους της ΝΔ: λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θ’ αναφερθεί και στις δύο προτάσεις που παρουσίασε στο συνέδριο, δηλαδή το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και – κυρίως – τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ.


Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου