Τρίτη, Μαρτίου 26, 2019

Ξαφνική «εισβολή» αγοραστών για σπίτια στο κέντρο της Αθήνας - Από ποιες χώρες, με τι ποσά




Εκρηκτική ήταν η έναρξη της χρονιάς για την αγορά ακινήτων της Αθήνας με πάνω από 2.600 συναλλαγές το πρώτο δίμηνο του 2019.


Αγοραστικό «μπαμ» καταγράφηκε στην αγορά ακινήτων της Αθήνας το 2018 με την τάση να συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2019. Την προηγούμενη χρονιά άλλαξαν χέρια περίπου 11.500 ακίνητα στην πρωτεύουσα, όταν το 2017 το αντίστοιχο νούμερο ήταν περίπου 6.800. Θετικά αναμένεται να κλείσει και το 2019 αν και με μικρότερο ρυθμό αύξησης, καθώς από τη μια η αγορά εμφανίζει φαινόμενα «κόπωσης» και από την άλλη έχει μειωθεί αισθητά η κίνηση από την Κίνα, απ’ όπου προέρχονταν οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου Αθηνών –που καλύπτει το σύνολο του δήμου Αθηναίων αλλά και τους δήμους Γαλατσίου, Μοσχάτου και Καματερού – τους πρώτους δύο μήνες του έτους οι αγοραπωλησίες σημείωσαν άλμα κοντά στο 85% σε σχέση με πέρυσι, καθώς άλλαξαν χέρια περισσότερα από 2.600 ακίνητα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο μεταγράφηκαν πάνω από 1.400 συμβόλαια από περίπου 730 τον Ιανουάριο του 2018, ενώ τον Φεβρουάριο μεταγράφηκαν περίπου 1.210 συμβόλαια από 680 τον ίδιο μήνα πέρσι.

Τα στοιχεία απηχούν τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του real estate που έκαναν λόγο για μεγάλη αύξηση των αγορών ακινήτων πέρσι, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στα Νότια Προάστια. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κατάσταση θυμίζει εποχές προ της κρίσης, κάπου κοντά στο 2004, μόνο που τώρα οι αγορές γίνονται κυρίως από ξένους και σχεδόν χωρίς σχεδόν καθόλου δανεισμό.

Ποιοι αγοράζουν στην Αθήνα

Μια από τις βασικές ομάδες αγοραστών είναι οι πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα». Εδώ κυριαρχούν οι Κινέζοι, οι οποίοι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έως τις 30/11/2018 έχουν λάβει 1.945 άδειες διαμονής. Ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, οι Ρώσοι που έχουν λάβει 423 άδειες και οι Τούρκοι με 384 άδειες. Σημαντική είναι η παρουσία Λιβανέζων και Αιγύπτιων με 119 άδειες και Ουκρανών με 81 άδειες.

Ως ξεχωριστή ομάδα λογίζονται οι «ξένοι επενδυτές». Δηλαδή πολίτες τρίτων χωρών με κάποια οικονομική επιφάνεια που αγοράζουν ακίνητα για επενδυτικούς λόγους. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και καταστήματα σε βασικούς εμπορικούς δρόμους. Σε αυτή την ομάδα εντοπίζονται αρκετοί Ισραηλινοί αλλά και ιδιαίτερα εύποροι Κινέζοι που αγοράζουν ακίνητα, τα οποία σε συνολική αξία ξεπερνούν κατά πολύ τα 250.000 ευρώ που απαιτούνται για τη «Χρυσή Βίζα».

Τέλος, άλλη μια ομάδα είναι οι Έλληνες αγοραστές. Και εδώ οι περισσότερες αγορές γίνονται με επενδυτικούς σκοπούς, καθώς οι περισσότεροι είναι ιδιώτες που είχαν κάποια χρήματα στην άκρη, συνήθως εκτός τραπεζικού συστήματος και βλέπουν τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο. «Τα χρήματα βγαίνουν σιγά – σιγά από τα στρώματα και πέφτουν στην αγορά», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος μεσίτης προσθέτοντας ότι οι περισσότερες αγορές από Έλληνες αφορούν μικρά διαμερίσματα.

Πώς θα κινηθεί η αγορά το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου Αθηνών η έναρξη της χρονιάς ήταν εκρηκτική με πάνω από 2.600 εγγραφές το πρώτο δίμηνο του 2019. Ωστόσο, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς οι εγγραφές αυτές αφορούν αγοραπωλησίες που έκλεισαν το προηγούμενο έτος. «Οι ρυθμοί τους πρώτους μήνες του 2019 έχουν πέσει», σημειώνει έμπειρος μεσίτης εκτιμώντας ωστόσο ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι αγοραπωλησίες στην Αθήνα θα κινηθούν στις 13.000 με 14.000 φέτος από 11.500 πέρσι.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση των ξένων αγοραστών και ειδικά των Κινέζων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κίνηση από την Κίνα έχει αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου και πολλοί αποδίδουν αυτή την εξέλιξη τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό και στην αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η χώρα μας μετά την υπόθεση της εταιρείας Destiny του Ευάγγελου Παπαευαγγέλλου και της πώλησης ακινήτων μέσω POS.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι Κινέζοι δεν αγοράζουν ακόμη σπίτια με κύριο στόχο την Golden Visa. «Υπάρχουν ακόμη Κινέζοι που ψάχνουν για ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας ή στα Νότια Προάστια. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι τα βανάκια που έδειχναν ακίνητα μαζικά σε Κινέζους», σημειώνει στο insider.gr έμπειρο στέλεχος εταιρείας ακινήτων.

Πηγή: insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου