Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2019

Σε «δωμάτιο πανικού» ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Λονδίνο – Θα δει 70 επενδυτές





ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν τον ενδιαφέρον των επενδυτών στο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. Κεντρικό πρόσωπο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δεν προλάβαινε να βλέπει επενδυτές.

Όλοι ήθελαν να ακούσουν από το στόμα του, τα σχέδια της κυβέρνησης για μία σειρά από ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, τα πλεονάσματα, οι μειώσεις στην φορολογία, τα εργασιακά και μία σειρά από άλλα ζητήματα.




Όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε μία απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές, όσο και αν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ρίξει γέφυρες με την επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου. Έτσι τώρα που βρήκαν μπροστά τους έναν υπουργό και μία κυβέρνηση που στέλνει μήνυμα σε όλους τους τόνους «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», ήθελαν αναμφίβολα να δουν τις προθέσεις τους και κυρίως το όραμά τους για την Ελλάδα του αύριο.


Αρκετοί επενδυτές, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες προσέγγισαν τον υπουργό Οικονομικών κάνοντάς του ερωτήσεις για συγκεκριμένα στοιχεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στα Ελληνικά Πετρέλαια,ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε στην ομιλία του ειδική αναφορά στα δύο εν εξελίξει μεγάλα project του Ελληνικού και της πώλησης του πακέτου μετοχών του Ελ. Βενιζέλος.



Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας κλείστηκε σε ένα δωμάτιο και έβλεπε μικρές ομάδες 5 – 10 στελεχών επενδυτικών οίκων. Βέβαια δεν πρόλαβε χθες και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί. Συνολικά αναμένεται να δει αυτές τις λίγες ώρες παραμονής του στο Λονδίνο πάνω από 70 άτομα.

Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του έδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις στην επενδυτική κοινότητα για γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός είναι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, η άμεση ενεργοποίηση του APS για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία με ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών με «όχημα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ακολουθεί και η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.


Αναφορικά με τα μέτρα τα οποία ήδη πιστώνονται στο κυβερνητικό αποτέλεσμα των πρώτων τριών μηνών διακυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλήρη άρση των capital controls, την εκκίνηση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την αντιστροφή πολιτικών στην αγορά εργασίας που είχαν καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος, όσο και του χρόνου θα τηρηθούν στο ακέραιο ανέφερε ότι ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα επιτρέψει την εφαρμογή περαιτέρω μειώσεων φόρων το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών γινόταν την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραφαν ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό στη ζώνη του 1,37%, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να αναδεικνύει τη σημασία της δραστικής μείωσης του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.
Ολοκληρώθηκε το Roadshow

Ολοκληρώθηκε χθες το 14ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (14th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παρουσίασαν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τα επιχειρηματικά τους πλάνα και τις προοπτικές τους.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι παρακάτω 30 εισηγμένες εταιρείες:
1 ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ 16 ΕΛΛΑΚΤΩΡ
2 AUTOHELLAS 17 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
3 CENERGY 18 ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ
4 FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 19 ΚΡΙ ΚΡΙ
5 INTRALOT 20 ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
6 LAMDA DEVELOPMENT 21 ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
7 PROFILE 22 ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
8 VIOHALCO 23 ΟΠΑΠ
9 ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 24 ΟΛΠ
10 ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 25 ΟΤΕ
11 ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 26 ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
12 ΔΕΗ 27 ΤΙΤΑΝ
13 ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ (PRODEA) 28 ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
14 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 29 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
15 ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 30 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Στο πλαίσιο του Roadshow, χθες, διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με όλους τους συμμετέχοντες και κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι: «Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο την τελευταία δεκαετία, επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, εφαρμόζει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες. Η ύπαρξη εξαιρετικών ευκαιριών, ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και η σημαντική γεωπολιτική θέση της, καταστούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.»


Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, επεσήμανε ότι: «Η αποστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και παράλληλα να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε η Ελληνική κεφαλαιαγορά να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να είναι ισχυρή στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην υποβολή νομοθετικών προτάσεων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης μέσω των κεφαλαιαγορών, την τροποποίηση διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως η εταιρική διακυβέρνηση, την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την υποστήριξη ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την καινοτομία και την τεχνολογία (Fintech)».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε ότι: «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, στις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, κυριαρχεί σαφές κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Σε αυτήν τη συγκυρία, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος ανακάμπτει με σταθερά και γοργά βήματα και είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και με την Ελληνική κεφαλαιαγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Χρηματιστήριο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις εισηγμένες εταιρείες κατά τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και ισχυροποίησή τους. Η νέα αυτή δυναμική που αναπτύσσεται, αναμένεται να δημιουργήσει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές».





Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επεσήμανε: «Ολοκληρώνεται σήμερα το 14ο ετήσιο roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο, καταγράφοντας σημαντική επιτυχία. Σε επίπεδο παρουσίας των επενδυτών, τα φετινά μεγέθη προσέγγισαν αυτά του 2013, μίας χρονιάς η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντική άντληση κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, η αίσθηση που αποκομίσαμε από τις συζητήσεις μας με τους συμμετέχοντες είναι πως πλέον η προσοχή των ξένων επενδυτών εστιάζεται στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αναγνώριση της δυναμικής που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου