Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2019

Ψηλά η «σημαία» των παροχών - Διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση από τον Χρήστο Σταϊκούρα για το 2020





Τη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ως τις πιθανές πρόσθετες παροχές του 2020, εφόσον βέβαια υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.



Μάλιστα, δεν απέκλεισε και νέο μέρισμα φέτος εάν τον Νοέμβριο φανεί ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα, ενώ παρέπεμψε για την άλλη εβδομάδα την υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή». Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών είναι η απουσία προκαταβολής, που εμπόδιζε πολλά εξ αυτών να αγοράσουν πετρέλαιο και να πάρουν μετά το επίδομα.


Διευκρίνισε δε ότι η δαπάνη ήταν πλέον πολύ μικρότερη, στα 60 εκατ. ευρώ, έναντι 200 εκατ. ευρώ παλαιότερα. Προανήγγειλε υπουργική απόφαση την επόμενη εβδομάδα με διευρυμένα κριτήρια παροχής και προκαταβολή ανάλογα με τη ζώνη. Είπε ότι είναι ένα θέμα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα γιατί «είδαμε ότι υπάρχει ένα κονδύλι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».
Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να διατηρηθεί στο επίπεδο που υπάρχει. Άλλωστε, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Για την πάγια ρύθμιση στόχος είναι να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, να είναι μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο, να έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και να κυμαίνεται ανάμεσα στις 24 με 48 δόσεις.

Εφ’ όλης της ύλης...
Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε και για μία σειρά από άλλα ζητήματα:
1. Για τις νέες αντικειμενικές: «Φέτος μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ. Πράγματι υπάρχει μία πρόβλεψη για επιπλέον μείωση κατά 10% που δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο λόγος είναι ότι καταγράφεται ήδη μία άνοδος των εσόδων και αυτό συνεκτιμάται στον προϋπολογισμό του 2020.
Ξεκινώντας την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας που έως τον Μάιο του 2020 θα αξιολογήσει τον τρόπο επιβολής του φόρου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβά νησιά που δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε. Αυτή, λοιπόν, η άσκηση θα συμπεριλάβει και τις όποιες αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό θα οδηγήσει σε αποφάσεις με στόχο να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, άλλωστε προεκλογικά υπήρχε πρόβλεψη για κατά 10% μείωση ετησίως και οι δύο πρώτες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ήρθαν μπροστά. Η Τρίτη, λοιπόν, κίνηση θα πρέπει να γίνει μετά την άσκηση που είναι σε εξέλιξη. Κάποιοι, λοιπόν, μπορεί να πληρώσουν πιο πολλά για ακίνητα σε ζώνες που δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα και κάποιοι άλλοι θα δουν ελαφρύνσεις. Δεσμεύομαι ότι θα πληρώσουν μόνο όσοι είναι σε ακριβές ζώνες».
2. Για πιθανό νέο μέρισμα: Για το αν θα δοθεί τον Δεκέμβριο επίδομα εξήγησε ότι «φέτος η προηγούμενη κυβέρνηση διέμεινε το επίδομα για προεκλογικούς λόγους τον Μάιο (830 εκατ. ευρώ). Εμείς, λοιπόν, έχουμε πει ότι θα δίδεται σταθερά κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με υπευθυνότητα και όχι με συνθήματα. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάθε φορά όμως όλο και αιφνιδιάζουμε. Αν, λοιπόν, τον Νοέμβριο υπάρχει κάποιο περιθώριο, θα δούμε πώς θα αξιοποιηθεί».
3. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Διεκδικούμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους. Μας βοηθά η πολιτική που ασκείται και η συγκυρία. Θα επιδιώξουμε να πετύχουμε και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι κάτι που θέλουμε να συζητηθεί από το 2020 για να εφαρμοσθεί από το 2021. Μου έκανε εντύπωση που έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια ο επικεφαλής του ESM. Δεν υπήρχε καμία κίνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ο ειδικός λογαριασμός».
4. Για την έκδοση του ΟΔΔΗΧ: «Το επιτόκιο είναι στο 1,55%, δεν ξέρει κανένας πού θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος δεν είναι για μία μεγάλη έκδοση, είναι μία πετυχημένη έκδοση. Εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού θα κυμανθεί σε αυτή τη περιοχή ίσως σε οριακά υψηλότερα».
Σε ερώτημα για μία νέα έξοδο φέτος είπε ότι «είναι κάτι που πρέπει πάντα να συζητάς με τον αρμόδιο φορέα, τον ΟΔΔΗΧ. Υπάρχουν πολλές επιλογές, θα μου επιτρέψετε να μην επηρεάσω. Το ζήτημα είναι να δανείζεσαι με ασφάλεια. Ήδη έχουμε κλείσει τον στόχο των 7 δισ. ευρώ για τις εξόδους του 2019. Μαζέψαμε 7,5 δισ. ευρώ».
5. Για το ΣτΕ: «Έχουμε περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ. Δεν έχουμε τις αποφάσεις. Αποδεικνύουν την προχειρότητα και την εμμονή της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν έχουμε τις πλήρεις αποφάσεις θα τις σεβαστούμε και θα τις αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης.
Έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το πώς και το πότε θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τις αποφάσεις». Για όσους δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ανέφερε ότι θα εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που αφορά όλους τους συνταξιούχους. «Δεν μπορεί κάποιος να μιλά επί κειμένων που δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα», τόνισε.
6. Για τον ρυθμό ανάπτυξης ανέφερε ότι «παραλάβαμε τη χώρα με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το πρώτο εξάμηνο και με 1,1% το πρώτο τρίμηνο. Εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε στο 2% στο σύνολο του έτους. Το 2020 εκτιμούμε ότι αντί για 2,5% που προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσουμε στο 2,8% σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον». Συνέδεσε την επιτάχυνση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται. «Θα μπορούσαμε να είμαστε και σε ρυθμό στο 3% το 2020, αλλά αναθεωρήθηκε επί τα χείρω η πορεία του ΑΕΠ το 2019 καθώς αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το Α’ εξάμηνο του 2019», είπε.
7. Για την πορεία των εσόδων: «Παραδόθηκε μία οικονομία η οποία, σύμφωνα με την τρίτη αξιολόγηση, είχε δημοσιονομικό κενό το 2019. Αυτό καλύφθηκε και από το σκέλος των εσόδων και από το σκέλος των δαπανών. Μετά τον Ιούλιο, και τον Σεπτέμβριο υπήρχε υπέρβαση εσόδων έναντι των στόχων που περιλαμβάνουν και την παραδοσιακά καλύτερη πορεία κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η καλή αυτή πορεία είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να ικανοποιείται ο στόχος, αλλά προέκυψε και χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για τις 120 δόσεις αλλά και για την προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης που θα έρθει φέτος».
8. Για τις 120 δόσεις: «Δεν θα υπάρχει παράταση, υπήρχε επαρκής χρόνος. Σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να τηρούνται οι προθεσμίες. Μπήκαν στη ρύθμιση χρέη 7,2 δισ. ευρώ. Στα 5,2 δισ. ευρώ είναι το κεφάλαιο που ρυθμίστηκε και στα 2 δισ. ευρώ οι προσαυξήσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα». Εξήγησε ότι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ χρωστούν 1,7 εκατ πολίτες, δηλαδή χρωστούν κάτω από 250 ευρώ και δεν υπήρχε λόγος να μπουν στη ρύθμιση. Αλλά «υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές που δεν θα πληρωθούν ποτέ».

ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2094 στις 10-10-2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου