Τετάρτη, Μαΐου 27, 2020

Αυτές είναι οι αλήθειες, που δεν θα πρέπει να μάθεις, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξυπνήσεις.(ΠΥΡΗΝΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)







Θα θυμάστε βεβαίως τη σιωπηρή εντολή που διαβιβάστηκε από την Πειραιώς προς τη Διοικούσα της Θεσσαλονίκης, όπου και απαιτούσε να μην παραβρεθεί κανείς επιφανείς Νεοδημοκράτης, στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.



Προσέξτε τώρα το παραμύθι που πουλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, την ώρα που από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων απειλούσε πως ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος, θα έθετε ΒΕΤΟ στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Λίγες μέρες πριν την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Τζέφρι Πάιατ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, διαβιβάστηκε από τον Αμερικανό πρέσβη προς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το αίτημα της Ουάσιγκτον να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία υπέρ της Κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να γίνει η Κύρωση της με ισχυρή πλειοψηφία.

Η απάντηση που έδωσε τότε ο Κυριάκος στον Αμερικανό πρέσβη, ήταν ότι τόσο ο ίδιος, όσο και αρκετοί βουλευτές του κόμματος, είναι θετικοί προς τη συμφωνία.

Και πως αν η ψηφοφορία ήταν μυστική, σίγουρα θα κυρωνόταν με ευρεία πλειοψηφία.

Διαβεβαίωσε τον πρέσβη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επικροτήσει τις αντιδράσεις και πως η ίδια θα κρατήσει ουδέτερη στάση.

Όμως με δεδομένο ότι η ψηφοφορία θα είναι φανερή, ο ίδιος θα εισηγηθεί ψήφο κατά συνείδηση, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη κομματική γραμμή.

Ο Τζέφρι Πάιατ, του δήλωσε την ικανοποίηση της Αμερικανικής πλευράς, ενημερώνοντας τη Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Με τον Μητσοτάκη και η συζήτησε έκλεισε εκεί.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, επέστρεψε στο γραφείο του και ξεκίνησε τις ενημερώσεις, το κλίμα που συνάντησε ήταν αρνητικό.

Υπήρξαν πρόσωπα που τον έθεσαν προ τετελεσμένων και αντιλαμβανόμενος ότι σε περίπτωση που κρατούσε αυτή τη γραμμή, θα βρισκόταν μπρος σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στο κόμμα, έχοντας δεδομένο από την άλλη, πως ο Τσίπρας σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγούσε τη χώρα σίγουρα σε εκλογές, έπειτα από την κύρωση και με τη Νέα Δημοκρατία σε ένταση, αιτήθηκε από την Αμερικανική Πρεσβεία, κατεπείγον νέο ραντεβού με τον Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης ανταποκρίθηκε άμεσα και στη νέα τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ζήτησε συγνώμη που θα γίνει επαναπροσδιορισμός, αναφέροντας του τους λόγους και μάλιστα, δίνοντας του και ονόματα, κατέθεσε στον Πάιατ το νέο σχεδιασμό.

Που ο νέος σχεδιασμός προέβλεπε η Νέα Δημοκρατία να βρει μία αφορμή κατά τη συζήτηση και να αποχωρίσει από την ψηφοφορία.

Ο Τζέφρι Πάιατ θα λέγαμε πως δεν ικανοποιήθηκε αυτή τη φορά από αυτά που άκουσε, καθώς θα έπρεπε να αναζητηθούν τα υπόλοιπα πρόσωπα, πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδιναν τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων.

Του εξέφρασε μάλιστα και τον κίνδυνο, να ματαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας την κύρωση της συμφωνίας και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Κάτι που θα σήμαινε πως θα έπρεπε μετά αυτός να αναλάβει την κύρωση της συμφωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως την προκειμένη στιγμή, ήταν αδύνατον να κάνει κάτι περισσότερο, όμως δεσμεύτηκε στον Πάιατ ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία ακόμη και με κόστος και πως δεν πρόκειται να θέσει κανένα εμπόδιο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Τον διαβεβαίωσε μάλιστα πως αν παραστεί ανάγκη, θα υπάρξουν δύο εφεδρείες από τη Νέα Δημοκρατία που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Η συζήτηση έκλεισε σε όχι καλό κλίμα, με τον Πάιατ να ενημερώνει εκ νέου την Ουάσιγκτον για τα νέα δεδομένα.

Αποχωρώντας ο Κυριάκος από την Πρεσβεία, πήγε αμέσως στο γραφείο του, ξεκινώντας και πάλι τις ενημερώσεις.

Όμως για μία ακόμη φορά, αυτό που είδε, δεν είχε καμία σχέση με ότι ήλπιζε.

Οι αντιδράσεις αυτή τη φορά, ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Με πρόσωπα να του ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να αποχωρίσουν από την ψηφοφορία.

Και η κατάσταση, άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη, όταν διέρρευσε από τα τότε κυβερνητικά μέσα πως η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκοντας μία ασήμαντη αφορμή, θα αποχωρίσει από την ψηφοφορία, διότι φοβάται πως θα υπάρξουν διαρροές.

Και πραγματικά, είναι δύσκολο να σας περιγράψουμε, τον πανικό που επικρατούσε.

Έναν πανικό, που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αιτηθεί νέο ραντεβού με τον Πάιατ.

Νομίζουμε πως όλοι είστε σε θέση να αντιληφθείτε, σαν τί πήγε ο Κυριάκος, αυτή την τρίτη φορά στον Πάιατ και πώς τον καλοδέχθηκε ο τοποτηρητής των ΗΠΑ για την τρίτη φορά.

Ένας Πάιατ που του εξέφρασε ευθέως την αμφισβήτηση και τον φόβο, τη δική του και της χώρας του, ότι με τη συμπεριφορά του, δεν είναι δυνατόν να τον εμπιστευθούν, από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους βουλευτές του.

Ο Κυριάκος από την άλλη, προσπάθησε να εξηγήσει στον Πάιατ πως άλλη είναι η συμπεριφορά του απέναντι στους βουλευτές του, όσο είναι στην αντιπολίτευση και άλλη θα είναι σαν πρωθυπουργός.

Και πως υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία το μεγάλο εμπόδιο του ΒΕΤΟ του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, που αν έκανε μία κίνηση επιβολής αυτή τη στιγμή, θα ήταν καθαρή αυτοκτονία.

Τον διαβεβαίωσε και πάλι πως θα σεβαστεί και θα τηρήσει τη συμφωνία, κάτι που θα το δηλώσει και προεκλογικά, ώστε να μην θεωρηθεί πως τα κάνει αυτά για πολιτικά οφέλη και πως θα κάνει τα πάντα ως πρωθυπουργός, ώστε να μουν τα Σκόπια και στη Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου