Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020

Ανοίγει ο δρόμος για το ευρωομόλογο μετά το «σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν





Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη η πρόταση της Κομισιόν. Γιατί το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ μπορεί να χαρακτηριστεί ευρωομόλογο από τη πίσω πόρτα ή προάγγελος έκδοσής του. Οι επόμενες κινήσεις για να φτάσει το ρευστό στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.



Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση ευρωομολόγου βρίσκεται από χθες η Ευρώπη. Το πακέτο που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν και θα τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ύψους 750 δισ. ευρώ έχει πολλά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ευρωπαϊκή ομολογιακή έκδοση.


Το πακέτο ανάκαμψης φέρει τον τίτλο «Next Generation EU» και έχει συνολική αξία 750 δισ. ευρώ, αλλά και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό 2021 – 2027. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πακέτο έχει ακόμη δρόμο μέχρι να μπει σε πλήρη εφαρμογή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2021, αν και έκανε την ευχή να επισπευσθεί και να είναι τα χρήματα διαθέσιμα τους τελευταίους μήνες του έτους.

Τα χρήματα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Για τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως Ιταλία και Ισπανία, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει, να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Συνολικά από τα 750 δις. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.


Η Κομισιόν για να χρηματοδοτήσει το πακέτο θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές, κάτι που ευλόγως μπορεί να χαρακτηριστεί ευρωομόλογο από τη πίσω πόρτα ή προάγγελος μίας τέτοιας έκδοσης στο άμεσο μέλλον.
Στα 1,1 τρισ ευρώ ο κοινός προϋπολογισμός

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το νέο εργαλείο ανάκαμψης – που ονομάζεται «Next Generation EU» – των 750 δισ. ευρώ καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027 θα διαμορφώσουν την συνολική δύναμη πυρός του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 1,85 τρις ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ. ευρώ.


Βουτιά στην αποδόσεις των ομολόγων

Η δημοσιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση των ομολόγων της αποκαλούμενης Περιφέρειας, δηλαδή ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα. Συγκεκριμένα υποχωρούσαν αντίστοιχα στο 1,513%, 0,596%, 1,584% και 0,631%.
Οι επόμενες κινήσεις

Να σημειωθεί πάντως πως για οριστικοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν και να πάρει σάρκα και οστά απαιτείται να υπάρξει ομοφωνία των «27», κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται …. περίπατος.


Παράλληλα πρέπει να γίνει όσο το γρηγορότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθούν τα χειρότερα – ειδικά στην περίπτωση που παρατηρηθεί αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο ή ενδεχομένως και νωρίτερα.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, η διαδικασία είναι αναγκαίο να έχει ολοκληρωθεί πάση θυσία μέχρι το τέλος του 2020, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι το μεγάλο βάρος θα πέσει στην Άνγκελα Μέρκελ και σε οργανωτικό επίπεδο, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που αναλαμβάνει την περιοδική προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες κάνοντας την πρόβλεψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και μάλιστα δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθύμισε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας τονίζοντας ότι αποτέλεσε «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Κομισιόν. Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου