Κυριακή, Μαΐου 31, 2020

Στον ένθερμο υποστηρικτή των “μνημονιακών” μεταρρυθμίσεων Πισσαρίδη αναθέτει o Μητσοτάκης το Ταμείο των 32 δισ




Στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη και τον “ΙΟΒΕίτη” Νίκο Βέττα κατέληξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της ομάδας που θα διαχειριστεί τα όποια χρήματα εισρεύσουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως γνωστόν το υπουργικό συμβούλιο πριν από καιρό είχε ήδη εγκρίνει τη σύσταση Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, με επικεφαλής τον Νομπελίστα Οικονομολόγο, καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Βέττα.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι εκπρόσωποι φορέων του Δημοσίου και της αγοράς, ενώ κατά περίσταση χρησιμοποιούνται ως σύμβουλοι τεχνοκράτες, για ζητήματα που αφορούν τους θεσμούς της οικονομίας και επιμέρους δεδομένα και κανόνες, αλλά και για την εκπόνηση ειδικών μελετών.

Ειδικότερα, μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale). Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της ελληνικής οικονομίας:

Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC)
Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)
Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)
Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)
Svetoslav Danchev (IOBE)
Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)
Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton)
Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)
Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, το Σεπτέμβριο του 2020 η επιτροπή έπρεπε να παραδώσει την τελική της έκθεση για την αναπτυξιακή στρατηγική.
Υποστηρικτής των “μεταρρυθμίσεων” στην αγορά εργασίας

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο κ. Πισσαρίδης είχε προβλέψει στην “Καθημερινή” πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξόδου και να βγει στις αγορές, για να διαψευσθεί τον Αύγουστο του 2018.

Στην ίδια συνέντευξη επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να έρθουν επενδύσεις, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μείωση του αφορολόγητου. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη.

Για τα αίτια που κρατούν την Ελλάδα τόσα χρόνια σε κρίση, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ως κύριους παράγοντες την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις, καθώς και την πολιτική αστάθεια.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε πως έπρεπε να προηγηθεί ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, και στη συνέχεια να ακολουθούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Πηγή: libre.grlibre.gr

the FAQ team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου