Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2020

Ό,τι φτιάχνει ο Μηταράκης, το καταστρέφει ο Χρυσοχοΐδης






Από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται προσπάθεια από 92 δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, να μειωθεί ο αριθμός κάτω από το μισό τους επόμενους μήνες.


Επίσης, είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση συστήματος εισόδου – εξόδου στις δομές, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στο Mega και εξήγησε το κυβερνητικό πλάνο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Φαίνεται όμως πως «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν βοηθά ιδιαίτερα στη συνεννόηση των επηρεαζόμενων μερών και την ομαλή εκτέλεση των σχεδίων που έχουν αποφασιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν εχτές στη Μαλακάσα, με πολίτες να προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν για τη δομή και τα ΜΑΤ να τους ξυλοφορτώνουν.

Τέτοιες κινήσεις μόνο πρόσθετη ένταση προκαλούν και οποιαδήποτε καλή διάθεση υπάρχει από τις εμπλεκόμενες πλευρές χάνεται, αφού επικρατεί η σύγχυση και όχι η συνεννόηση και η συνεργασία.

Τσακιζουν στο ξύλο τους κατοίκους στη Μαλακάσα. Όταν όμως οι μετανάστες έκλειναν τις γραμμές του τρένου ούτε τους ακουμπούσαν

Ξυλοδαρμός Ελλήνων στην Μαλακάσα: Κύριε Χρυσοχοΐδη, κάποιος στο Μαξίμου μάλλον σας έβαλε στο μάτι

Ο Νότης Μηταράκης είπε συγκεκριμένα για τη δομή της Μαλακάσας:
«Θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έλεγχο των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ενεργοποιήσαμε μια παλιά νομοθεσία κι εγκαταστήσαμε διοικητές από την Παρασκευή. Ο διοικητής, για πρώτη φορά, υπάρχει από το ελληνικό Δημόσιο σε δομή, με σκοπό να μπορέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσει την αποχώρηση αυτών που δεν κάνει να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες απ’ ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μία επιλογή. Μία συνειδητή επιλογή».

Όσο για τις τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Υπουργός Μετανάστευσης τόνισε:
«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να μειώσουμε τις ροές, καθώς τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινήσαμε με τη φύλαξη των συνόρων και μετά τις αυξημένες ροές του 2019, αυτή τη στιγμή το τελευταίο τρίμηνο έχουμε 90% και πάνω μείωση. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας αποφασιστικά, και τα θαλάσσια, και τα χερσαία.
Η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να διαχωρίσουμε αυτούς που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες.
Τρίτη προτεραιότητα, αυτό που θα κάνουμε στο υπόλοιπο 2020, είναι να κάνουμε ασφαλέστερες τις δομές, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας, τα συστήματα πρόσβασης, δημιουργώντας διπλές περιφράξεις, ένα αίσθημα ασφάλειας, και στους διαμένοντες, και στους κατοίκους. Από 92 δομές που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα, θέλουμε να τις μειώσουμε κάτω από το μισό τους επόμενους μήνες».

Οι δομές φιλοξενίας δεν προορίζονται για αυτούς που έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και επομένως πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια και οι παροχές που απολάμβαναν, πρόσθεσε ο κ.Μηταράκης για να καταλήξει:
«Δεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ισόβια ούτε κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και στους Έλληνες πολίτες. Ενσωματώνονται, λοιπόν, οι πρόσφυγες στο γενικότερο κοινωνικό κράτος. Και θέλω να σας πω ότι οι έξοδοι από τις δομές δεν είναι κάτι καινούριο, στις 15 Φεβρουαρίου 2019 ο κ. Βίτσας ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόδων από τις δομές. Από τα νησιά έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά μας, παρά τις ροές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου