Τρίτη, Ιουλίου 14, 2020

Κώστας Ζαχαριάδης: Η ΝΔ συμπεριφέρεται σαν κυβέρνηση των ημετέρων


Κώστας Ζαχαριάδης: Ο 35άρης που βγαίνει πάντα μπροστά | Athens Voice

«Η προσπάθεια να καλυφθεί η πολιτική πραγματικότητα με σκάνδαλα δεν προσφέρει ούτε στην χώρα ούτε στη δημοκρατία» δηλώνει μεταξύ άλλων στην «ΜτΚ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης. Παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση ότι «ο πρωθυπουργός βύθισε την οικονομία σε ύφεση πριν την πανδημία και καλύπτει την αποτυχία του πίσω από τον κορονοϊό».

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Η κυβέρνηση καταλογίζει στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση ενός νέου συστήματος διαπλοκής, ενώ τα ηχητικά και οι δηλώσεις Μιωνή και Καλογρίτσα ενισχύουν την αφήγηση αυτή. Πώς απαντάτε;

Πιστεύετε πως είναι τυχαίος ο χρόνος και οι καταγγέλλοντες; Εάν υπάρχει ένα σύστημα διαπλοκής, εάν υπάρχουν «μαγειρέματα», εάν υπάρχουν σκανδαλώδεις υποθέσεις, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Το βλέπουμε με τη λίστα για τα ΜΜΕ και τον «Master Chef» κ. Πέτσα, το είδαμε με το ντροπιαστικό σκάνδαλο «Σκόιλ Ελικίκου» και τα βάουτσερ, το βλέπουμε στον τρόπο που κυβερνά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη συνολικά, το ήθος που πρεσβεύει και τις προτεραιότητες που θέτει, που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το κοινωνικό συμφέρον και το εθνικό συμφέρον. Η ΝΔ συμπεριφέρεται σαν κυβέρνηση των ημετέρων, όχι σαν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Θεωρείτε ότι δεν υπήρξαν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεσμικά ατοπήματα και λάθη, που θα έπρεπε να αναγνωριστούν και να καταλογιστούν ευθύνες;

Θεσμικά ατοπήματα όχι. Λάθη ναι και αρκετά! Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν αστοχίες, λάθη και παραλείψεις στην άσκηση πολιτικής. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες και όσα δεν κάνουμε μπροστά και κοιτάμε μπροστά για να τα διορθώσουμε και να μην επαναλάβουμε τα ίδια. Παράλληλα όμως με τα λάθη, έγιναν και πολλά θετικά για την κοινωνία και τη χώρα, θετικά που δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε.

Βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, παραδώσαμε την οικονομία με δώδεκα (12) συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάκαμψη, αφήσαμε αποθεματικό 37 δισ., αρχίσαμε να αποκλιμακώνουμε φόρους και να κλείνουμε κοινωνικές πληγές, μειώσαμε 10% την ανεργία. Παραδώσαμε μια Ελλάδα καλύτερη και ισχυρότερη απ’ αυτή που παραλάβαμε, μια Ελλάδα ερείπιο, μια κοινωνία καθημαγμένη και μια οικονομία κατεστραμμένη.

Αυτοκριτική και απολογισμός ναι, ομφαλοσκόπηση όμως όχι. Πάνω στα θετικά χτίζουμε την επόμενη μέρα, σήμερα ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο ως υπεύθυνη κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Η προσπάθεια να καλυφθεί η πολιτική πραγματικότητα με σκάνδαλα δεν προσφέρει ούτε στην χώρα ούτε στη δημοκρατία.

Ο τουρισμός και η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια ζητήματα. Τί διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει για να «σωθεί» η σεζόν; Μήπως κατηγορείτε την κυβέρνηση στο θέμα αυτό καθαρά από αντιπολιτευτική σκοπιά;

Έχουμε καταθέσει το πρόγραμμά μας σε δύο φάσεις. Το πρόγραμμά μας «Μένουμε Όρθιοι» έχει στοχευμένα μέτρα, κοστολογημένα, για τη στήριξη της οικονομίας συνολικά και του τουρισμού ειδικά. Το πρόγραμμά μας το έχουμε παρουσιάσει δημόσια, υπάρχει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας, κάνουμε περιοδείες σε όλη τη χώρα για να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο.

Εάν είχε εφαρμοστεί η δική μας δέσμη προτάσεων, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα αναπάντεχα που προκάλεσε η πανδημία, σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Επιμείναμε και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το υιοθετήσει γιατί θα ήταν επωφελές για την κοινωνία και την οικονομία. Αλλά η κυβέρνηση βλέπει τόσο στενά και μικροκομματικά, που τελικά ζημιώνει τη χώρα, που μας βουλιάζει στην ύφεση και στην ανασφάλεια. Δείτε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει την 4η χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη -9% και δυστυχώς για το 2021 οι προοπτικές ανάκαμψης ψαλιδίζονται από το 7,5% στο 6%. Άρα πάμε για μια βαθιά ύφεση με ένα όχι ικανοποιητικό rebound.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Θεωρείτε ότι υπήρξαν λάθη στρατηγικής από την μεριά σας τον τελευταίο χρόνο και η διαφορά στις δημοσκοπήσεις παραμένει υπέρ της κυβέρνησης;

Θεωρώ ότι η αποτύπωση των αρνητικών συνεπειών των μέχρι τώρα πεπραγμένων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει πλήρως αποτυπωθεί στην κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην «εποποιία» που έχουν ορχηστρικά στήσει πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Όσο περνά ο καιρός, όσο πληθαίνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο θα εντείνεται η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός βύθισε την οικονομία σε ύφεση πριν την πανδημία και καλύπτει την αποτυχία του πίσω από τον κορονοϊό. Αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να ενισχύσουμε την άμεση επαφή με την κοινωνία για να περνάμε τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας, να αναδεικνύουμε τα συνεχή στραβοπατήματα της κυβέρνησης και τη δική μας εναλλακτική πρόταση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Χρειάζεται πολλή δουλειά από την πλευρά μας και εγρήγορση από τους από τους πολίτες.

Πώς βλέπετε τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Υπάρχουν περιθώρια επιπλέον «ανοίγματος» του κόμματος σας στον χώρο του κέντρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποδεικνύει ότι είναι η παράταξη της εθνικής και δημοκρατικής ευθύνης. Δεν αντιγράφουμε ούτε πρόκειται να αντιγράψουμε τον λυσσαλέο λαϊκισμό της ΝΔ, που λέει όχι για το όχι, που έκανε σημαία ευκαιρίας τα εθνικά θέματα και ζητούσε εκλογές από την πρώτη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει ξανά η ελπίδα του εργαζόμενου, του δημιουργικού, του νέου, του ευαίσθητου πολίτη. Είναι μεγάλη και ιστορική η ευθύνη μας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ενώ επανήλθε και η συζήτηση για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Εσείς γιατί καταψηφίσατε το νομοσχέδιο;

Πρόκειται για ένα άθλιο νομοθέτημα κι αυτό που ζήσαμε είναι δυστυχώς εικόνα από το σύντομο μέλλον. Η απρόκλητη και αναιτιολόγητη βία στην ειρηνική πορεία της Πέμπτης και η διάλυση της δείχνει ότι με ταχύτητα πάμε πίσω στο χρόνο. Παλιά, αδίστακτη, βάρβαρη δεξιά. Στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ 25 και το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλαν υπέρμετρη χρήση βίας και αστυνομική αυθαιρεσία. Ήταν η ώρα η κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να διώξει τους υπεύθυνους για το χάος στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς το αυτί του κ. Μητσοτάκη δεν ιδρώνει. Δεν σας κρύβω όμως ότι παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Ενώ η κ. Γεννηματά αποφάσισε να ταυτιστεί ξανά με τον κ. Μητσοτάκη και αισθανθήκαμε όλοι σαν να μην πέρασε μια μέρα από την περίοδο 2012 – 2014, πολλοί στην εκλογική βάση του κόμματος αλλά και βουλευτές αποφάσισαν να μιλήσουν διαφορετικά. Ευτυχώς για κάποιους και στο ΚΙΝΑΛ η διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σύστημα της χώρας παραμένει το δίπολο πρόοδος – συντήρηση και όχι το δίπολο συντηρητικό αντιαριστερό κέντρο – ευρεία αριστερά που επαναφέρει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου