Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

Μήνυμα και από τη Γαλλία για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους




Σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας χαρακτήρισε τον ναό εκπρόσωπος του υπουργείου

Παρέμβαση και από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου για την Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, με εκπρόσωπο του υπουργείου να τονίζει ότι «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους».

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO.

Η παρέμβαση προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία, με αξιωματούχους να δηλώνουν ενοχλημένοι ότι η Αγία Σοφία είναι υπόθεση της χώρας.


Παράταση στην απόφαση

Η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ολοκληρώθηκε σήμερα και επικράτησε τελικά το σενάριο που ήθελε την απόφαση για το αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο, να παίρνει παράταση.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο 15ήμερο και θα είναι γραπτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου