Σάββατο, Αυγούστου 15, 2020

Τα φανάρια του Κεμάλ Ρέις που "επακούμβησε" τη φρεγάδα Λήμνος...


...και η καλή διάθεση του Μητσοτάκη για «διάλογο» και διαπραγματεύσεις...

«Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι»
(Κων. Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- 19-6-2020)

Ο αρχηγός ΓΕΕθΑ όταν έκανε αυτή την δήλωση δεν είχε υπόψη του τα...
γεγονότα που θα ακολουθούσαν από όταν εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο ΚΥΣΕΑ.Ούτε τι θα συνέβαινε αν ένα τουρκικό πλοίο επακουμβούσε την φρεγάδα «Λήμνος» όσο το Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικό πλοίο έκοβε βόλτες με απλωμένα καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Φαίνεται πως το περιστατικό συνέβη αφού ο Έλληνας Πρωθυπουργός με ένα διάγγελμα -μάλλον ακατανόητο- είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο «ατυχήματος», λόγω της μεγάλης στρατιωτικοποίησης της περιοχής. Το συμβάν είχε ήδη συμβεί ήδη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει αινιγματικά πως «σήμερα είπαμε “μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα”. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε πως θα ενημερώσει σχετικά με «επιχειρησιακά συμβάντα» τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά όχι τα ελληνικά κόμματα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τίποτα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι κρύβει. Το «συμβάν» αποκάλυψε η «Καθημερινή» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της γράφοντας πως από λάθος χειρισμούς της φρεγάτας «Kemal Reis», σημειώθηκε πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Λήμνος». Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική που συμμετείχε κανονικά την Πέμπτη στα ελληνογαλλικά ναυτικά γυμνάσια.

Όντως η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της. Σύμφωνα δε με την «Εστία», η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε ισχυρό ρήγμα στην πρύμνη του «Kemal Reis», που έπληξε το γόητρο της Τουρκίας και αυτό το γεγονός -μαζί με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας- Γαλλίας «οδήγησαν τον Ερντογάν σε αναδίπλωση και σε επίκληση για ανάγκη συνεννόησης».

Ο Κ. Φλώρος είναι πάλι εδώ και φαίνεται πως είχε -σύμφωνα με την Εστία- σκληρούς διαλόγους με τον Τούρκο ομόλογό του Γιάσαρ Γκιλέρ. Το πλήρωμα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ έστειλε στο “φαναρτζίδικο” την τελευταία φρεγάτα που ναυπήγησαν οι Τούρκοι -σύμφωνα με militaire.gr, αλλά η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους.

«Να μαλακώσουμε το κλίμα»

Η κυβέρνηση στο μεταξύ διαρρέει πως το Oruc Reis δεν μπορεί να κάνει σεισμικές έρευνες λόγω του θορύβου που κάνουν τα πολλά πλοία, περιμένοντας τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μάλλον αργούν: το έκτακτο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, αλλά το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου. Ίσως και αργότερα. Ή ποτέ.

Η Ελλάδα- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, αλλά η γερμανική πλευρά αρνήθηκε.

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Η Καγκελάριος μίλησε πάλι με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν που δήλωσε ότι «μου είπε η Μέρκελ 23 με 28 Αυγούστου με την συμβολή των συμβούλων μας να μαλακώσουμε το κλίμα, να δημιουργήσουμε μια διαδικασία σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον».

«Εμείς συμφωνήσαμε» δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η κα Μέρκελ μίλησε και με τον κ. Μητσοτάκη και «εύχομαι να τον φέρει στην γραμμή που μας ανέφερε η καγκελάριος».

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μίλησε για μια «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε μάλιστα πως …«περιμένουμε τους γείτονές μας στην Άγκυρα».

Το ερώτημα είναι ποια είναι η γραμμή «που ανέφερε η καγκελάριος» και τι συμφώνησε ο Νίκος Δένδιας με τον Πομπέο, τον οποίο ευχαρίστησε. «Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων σύμφωνα με Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας».

‘Περιμένουμε τους γείτονές μας στην Άγκυρα»

Είναι σαφές ότι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα υπάρχει με την δέσμευση για διάλογο και διαπραγματεύσεις -με τα νέα δεδομένα: η Τουρκία δεν άγγιξε την Συμφωνία με την Αίγυπτο και κατάφερε να θεωρούνται αμφισβητούμενα τα εδάφη που «κατοχύρωσε’ το Oruc Reis ακόμα και αν δεν έκανε τελικά σεισμικές έρευνες -λόγω …θορύβου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με πρόσφατο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών υποψιάζεται τι έχει συμβεί:

«Αν επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από πλευράς της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις».

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την τελευταία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η δήλωση του Νίκου Δένδια για το «ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών». Μια δήλωση που αξίξει περισσότερο από τα φανάρια του Κεμάλ Ρέις.

«Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι» δήλωσε ο Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του διάγγελμα δήλωσε πως υπάρχει «καλή διάθεση’.

Ήταν η ίδια έκφραση που χρησιμοποίησε στην πρώτη του συνάντηση με τον Ερντογάν. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Τότε όμως υπήρχε η «απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο’.

Από τότε μεσολάβησε η Συμφωνία με την Αίγυπτο για την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει: «Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

Η αλήθεια δεν είναι στη «μέση γραμμή». Αλλά στο σωστό ποσοστό επήρειας των νησιών κατά τον Νίκο Δένδια που μπορεί και να σημαίνει ό,τι λέει και ο Ερντογάν:

‘Το να διεκδικείς θαλάσσια κυριαρχία χρησιμοποιώντας το νησί Μεΐς, -Καστελλόριζο- που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και στα 580 χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά. Ο ισχυρισμός ότι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης είναι αστείο και αβάσιμο από την άποψη του διεθνούς δικαίου»...
Του Νίκου Λακόπουλου
anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου