Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2020

Απάντηση ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς Ερντογάν: Οι εταίροι μας θα μάθουν την αλήθεια (video)






«Πυρετός» διπλωματικών επαφών στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - «Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τα πραγματικά γεγονότα»




Απάντηση στα όσα ισχυρίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τουρκική πλευρά, με αποκορύφωμα την περίεργη, και με πολλά ερωτηματικά, δήλωση, στη οποία προέβη το απόγευμα της Πέμπτης (13/08) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε νωρίς το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας: «Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τα πραγματικά γεγονότα». Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (14/08). «Πυρετός» διπλωματικών επαφών στο ΥΠΕΞ…

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και η «Sabah» δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».



Ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.




Επίσης, ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική μου συνομιλία με τον Γερουσιαστή των ΗΠΑ, Σενατόρ Μενέντεζ.Οι δυο τους συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας.




«Πυρετός» διπλωματικών επαφών στο ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, την Πέμπτη, ενόψει της προετοιμασίας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τρέχουσες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέφερε επίσης στους ευρωπαίους ομολόγους του το μήνυμα αποφασιστικότητας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι συνομιλητές μετέφεραν στον Υπουργό μηνύματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Ενημέρωσε Μισέλ ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρωθυπουργό ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότηταενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.









Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: Τους είπαμε, αν επιτεθείτε στο Oruc Reis θα πληρώσετε βαρύ τίμημα
Μπορεί στην Άγκελα Μέρκελ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είπε πως «η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», αλλά εντός της Τουρκίας συνεχίζει να προκαλεί για τις κινήσεις της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, ο τούρκος πρόεδρος το απόγευμα της Πέμπτης (12/08) σε ομιλία, για την 19η επέτειο του κόμματός του, του «AKP», μίλησε για τις κινήσεις του «Oruc Reis» και σε μια αποστροφή του λόγου του, τόνισε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση». Αυτό ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και η «sabah.com.tr».
Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, δεν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη στην χώρα μας θεωρούν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν επικοινωνιακά παιχνίδια«εσωτερικής κατανάλωσης» από την πλευρά του Ερντογάν, ο οποίος πέρα από τους… λεονταρισμούς, βλέπει την οικονομία της χώρας του να καταρρέει.
Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Φλώρο για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Έντονη είναι, πάντως, η κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο μετά τις 18:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επικοινωνία Μέρκελ και με Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο
Νωρίτερα, με την Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης (13/08) και σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου ο έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευής (14/08).
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρος να λέει στην καγκελάριο: «Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση». Αυτό πουτόνισε την Τετάρτη (12/08) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.
Ουσιαστικά με αυτή την επικοινωνία κλείνει ένας μεγάλος διπλωματικός κύκλος επαφών τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού, που είχε την Τετάρτη (12/08) συνομιλήσει και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το «Oruc Reis» και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η επικοινωνία γίνεται ενώ το τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός των ορίων που περιγράφει η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. Μία NAVTEX που όμως σήμερα έγινε διάτρητη κατά την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, με την παρουσία τεσσάρων πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μιας γαλλικής φρεγάτας και ενός ελικοπτεροφόρου, καθώς και δύο γαλλικών αεροσκαφών Rafale.
Ερντογάν σε Μέρκελ: Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, λίγο μετά τις 15:00, και με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε ανακοινωθεί, και εκτός των άλλων οι δυο τους μίλησαν και για τα ελληνοτουρκικά. «Η λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος», τόνισε ξανά ο τούρκος πρόεδρος.
Όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία οι δύο τους συζήτησαν για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι υποστηρίζει μια επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στο πλαίσιο ενός διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν
Στις 14.00 (ώρα Βρυξελλών) της Πέμπτης (13/08) πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ερντογάν: Μόνη λύση στη Μεσόγειο ο διάλογος – Μέχρι τις 23 Αυγούστου οι έρευνες του Oruc Reis
Μιλώντας το πρωί στην τελετή για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ερντογάν ανέφερε πως «ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα,χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως «μοχθηρή» σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».
«Ο στόχος της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτα, αλλά δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας αρνηθούν», είπε.
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο, αγνοώντας την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.
Βολές στον Μακρόν
Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Εμάνουελ Μακρόν με αφορμή την παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «Ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Άγκυρας».
Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Πέμπτη (13/08) τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.
«Αυτό που θέλουν οι Μακρόν και σία, είναι να επαναφέρουν (στον Λίβανο) την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα και συμπλήρωσε: «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες».
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη που στις 4 Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στη λιβανική πρωτεύουσα.
Μολονότι ο τούρκος πρόεδρος δε μετέβη προσωπικά στη Βηρυτό, έστειλε εκεί την περασμένη εβδομάδα τον αντιπρόεδρό του και τον υπουργό Εξωτερικών του.
Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943. Προηγουμένως βρισκόταν επί τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία. Οι επιθέσεις του Ερντογάν σημειώνονται σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.
Το Παρίσι κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Άγκυρας και ανακοίνωσε σήμερα πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων. Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε αυτή την είδηση με αγανάκτηση, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεπέρασε τα όρια» και ότι «επιδιώκει τον πόλεμο».
Ο Ερντογάν δε σχολίασε άμεσα την Πέμπτη (13/08) τη γαλλική απόφαση, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι».
Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου