Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2020

Νέα μέτρα για την πανδημία στο Λονδίνο - Ανησυχία σε όλη τη χώρα και ανακοινώσεις σήμερα Τρίτη






Σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης SARS-CoV-2 στη βρετανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι συμφώνησε με τα ηγετικά στελέχη του τοπικού συμβουλίου και τους ειδικούς δημόσιας υγείας σε νέους περιορισμούς κατά της COVID-19, μέτρα που θα τεθούν στην κεντρική κυβέρνηση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειωμένες ώρες λειτουργίας των παμπ και των μπαρ και επέκταση της χρήσης μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Ο Καν ανέφερε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο το συντομότερο δυνατό και θα το συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα Τρίτη.

«Χωρίς επαρκή έλεγχο ή ανίχνευση επαφών στο Λονδίνο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εξετάσουμε άλλα μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το να δράσουμε νωρίς, αντί να χρειαστεί να επιβάλουμε πιο αυστηρά μέτρα αργότερα, είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία», σημείωσε ο ίδιος.

Ζήτησε από τον Τζόνσον να τον καλέσει στη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, που έχει συγκληθεί για αύριο Τρίτη στην οποία θα παρευρεθούν οι ηγέτες των τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε μια μέρα που η Βρετανία κατέγραψε 4.368 νέα κρούσματα COVID-19, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε το επίπεδο επιφυλακής, μετρώντας την εξέλιξη της επιδημίας, με τις αρχές υγείας να προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει με περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα τον Νοέμβριο χωρίς «αλλαγή πορείας».

Τα ημερήσια κρούσματα της νόσου αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών Μαΐου, όταν η πανδημία άρχιζε να υποχωρεί στη Βρετανία.

Την παραμονή της σύσκεψης της Cobra, στο τέλος της οποίας ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, οι επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των τεσσάρων βρετανικών επαρχιών αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής σε 4, σε σύγκριση με 3 από τον Ιούνιο. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα «υψηλό ή εκθετικά αυξανόμενο» επίπεδο μετάδοσης.

«Ο ιός εξαπλώνεται. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο», προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στη Βουλή. «Πρέπει όλοι να παίξουμε τον ρόλο μας για να σταματήσουμε τη διάδοση».

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε νωρίς σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «200 θανάτους ημερησίως ή περισσότερους στα μέσα Νοεμβρίου».

Στην κορύφωση της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραφε περίπου 1.000 θανάτους την ημέρα.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δε θέλει να εφαρμόσει ένα δεύτερο καθολικό ‘lockdown’, αλλά πιστεύεται ότι εξετάζεται η επιβολή μέτρων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες που θα «βραχυκυκλώνουν» την αλυσίδα διασποράς του κορονοϊού.

Τα μέτρα που πιστεύεται ότι εξετάζονται είναι η απαγόρευση επαφών των μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών και το πλήρες κλείσιμο καταστημάτων εστίασης ή η υποχρέωση να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Αυτά τα μέτρα ήδη είναι σε ισχύ κατά τόπους, επηρεάζοντας περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν αναμένεται κλείσιμο σχολείων ή χώρων εργασίας. Η έκταση και η διάρκεια των μέτρων είναι αυτά που επίσης θα απασχολήσουν τις αυριανές συσκέψεις του πρωθυπουργού.

Μεγάλα τμήματα της Ουαλίας θα τεθούν σε lockdown από αύριο στις 20.00 ώρα Ελλάδας καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως εντός των ημερών θα επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί με στόχο να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Η ίδια δήλωσε πως χρειάζονται επειγόντως μέτρα, αλλά πως ελπίζει ότι θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown σαν αυτό που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου