Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2020

Για να καταλάβουν τι εστί τουρκία. Το μακρύ χέρι του Ερντογάν έφτασε σε Βελγικό πανεπιστήμιο !!


Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι φίμωσε πολλά σχολεία στη χώρα του  και σκοπεύει να πραγματοποιήσει τη “σταυροφορία” του και έξω από τα σύνορα της Τουρκίας. 

Ο τελευταίος στόχος του ήταν η έδρα “Γκιουλέν”, που δημιουργήθηκε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven το 2010.

Το καθολικό πανεπιστήμιο του Leuven, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Βελγίου, αποφάσισε να κλείσει μια από τις σεβαστές έδρες. Και πολλοί λένε ότι η έδρα κλείνει όχι λόγω ακαδημαϊκής αποτυχίας ή σκανδάλου, αλλά ως αποτέλεσμα της αδιάκοπης πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης.

Υποκύπτοντας στην πίεση ενός αυταρχικού ηγέτη, το Πανεπιστήμιο Leuven εισάγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά περισσότερη λογοκρισία. 

Ο έδρα Φετουλάχ Γκιουλέν ιδρύθηκε το 2010, έχει δώσει επιτυχώς διδακτορικά πτυχία και έχει διδάξει εκατοντάδες μαθητές. Ωστόσο, η νέα διοίκηση του πανεπιστημίου αποφάσισε απότομα να μην ανανεώσει τη σύμβαση της εν λόγω έδρας.

Καθηγητές έχουν επικρίνει την απόφαση για το  μακρύ χέρι του Ερντογάν και την έλλειψη αντίστασης από το Πανεπιστήμιο του Leuven. Στη δήλωσή του  το πανεπιστήμιο της Leuven υποστήριξε ότι δεν κατήργησε την έδρα αλλά δεν επέκτεινε τη σύμβασή της, η οποία έληξε τον Αύγουστο του 2020. Μέχρι στιγμής, το πανεπιστήμιο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πολιτική πίεση από την Άγκυρα.

Μιλώντας στον EUobserver, ο καθηγητής Τόρφς είπε ότι η απόφαση του νέου πρύτανη ήταν “επαίσχυντη” για την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία. Ο Τόρφς πρόσθεσε ότι είχε παρόμοια συνάντηση με τον Τούρκο πρεσβευτή το 2017 – και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστεί εκβιασμό. 

Ο καθηγητής Λέμαν δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έδρα έκλεισε από την πίεση της τουρκικής κυβέρνησης, και αυτό θα αμαυρώσει τη φήμη του Πανεπιστημίου της Leuven.

exomatiakaivlepo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου