Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2020

Η Άγκυρα απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια




Η Τουρκία, με ανακοίνωση απορρίπτει πλήρως τη μη δεσμευτική απόφαση και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν ευρωπαϊκό εκβιασμό και απειλή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ). Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση της προεδρίας της ΤΔΒΚ για το ζήτημα αυτό.

Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου” έδειξε για άλλη μια φορά πόσο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα και προκατειλημμένο είναι το ΕΚ ως προς το Κυπριακό. Εάν διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της Ε.Ε. να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Το να καθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ όμηροι των κυπριακών συμφερόντων αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε το γενικό συμφέρον της ΕΕ ούτε την επίλυση του Κυπριακού ούτε βελτιώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Καλούμε το Ευρωκοινοβούλιο και την Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004. Η Τουρκία, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, αλλά την ίδια στιγμή θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης».

Πακέτο μεταρρυθμίσεων ανακοινώνει η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προαναγγέλλει ότι η Άγκυρα θα ανακοινώσει πακέτο μεταρρυθμίσεων για τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της οικονομίας στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που συνέρχεται η Ευρώπη για να αποφασίσει κυρώσεις ή όχι κατά της Τουρκίας.

Τουρκία
Ευρώπη
Βαρώσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου