Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2020

Κανένας διάλογος με την Τουρκία!


 

Ποιος θα τολμήσει να επιδιώξει διάλογο με την Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες; Ποιος θα τολμήσει να κάτσει σε τραπέζι με τον τούρκο όταν ο τελευταίος θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών; Ποιος θα κάτσει σε τραπέζι με τον τούρκο την στιγμή που ο τελευταίος εισβάλει στην ελληνική εθνική κυριαρχία; Ποιος θα κάτσει στο τραπέζι με έναν που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεργάζεται ανοιχτά με την τρομοκρατία;

Ποιος όμως από την κυβέρνηση θα επιχειρήσει διάλογο με την Τουρκία μετά και το χθεσινό άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή όποιος λέει ότι «Διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει στη φάση που βρισκόμαστε»;

Και εξειδικεύει τους λόγους:
– Η Αγκυρα δοκίμασε να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες που διεξάγει εδώ και μήνες με το «Ορούτς Ρέις». Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που η Τουρκία ακολούθησε αυτή την τακτική, απροκάλυπτα και χωρίς όρια. Αν η Ελλάδα προσέλθει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα νομιμοποιήσει ουσιαστικά και πρακτικά τη στρατηγική της Αγκυρας.

– Η Τουρκία θέτει τώρα το ζήτημα των γκρίζων ζωνών με εμμονή. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση –στην Ευρώπη τουλάχιστον– που μία χώρα επιχειρεί να αμφισβητήσει τόσο ανοικτά εδραιωμένη εθνική κυριαρχία άλλου κράτους.

– Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Δεν μπορώ, όμως, να φαντασθώ κανέναν (Ευρωπαίου ή αΑμερικανό) να διαπραγματεύεται για το αν του ανήκει κομμάτι της εθνικής του κυριαρχίας ή για το αν πρέπει να απομακρύνει στρατεύματα από νησιά που αποδεδειγμένα απειλούνται.

Οχι να κάτσουμε στο τραπέζι μετά μία περίοδο μπούλινγκ, αποδεχόμενοι μία εξωφρενική ατζέντα. Γιατί τότε κάθε φορά που θα διαφωνούμε στο τραπέζι των συνομιλιών, η Αγκυρα θα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να εκβιάσει μια ελληνική υποχώρηση.

Ποιος θα τολμήσει λοιπόν; Όποιος το επιχειρήσει καθίσταται αυτομάτως επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα και εδώ η Αγγλία δεν ισχύει ως δικαιολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου