Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2020

Τα «μυστικά» για το φετινό επίδομα θέρμανσης


 

Την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και σε άλλα μέσα εκτός του πετρελαίου προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τον ακριβή τρόπο υπολογισμού.

Το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα πάρουν επίδομα και για τα καυσόξυλα ή τα πέλετ. Σκοπός είναι η πλατφόρμα να ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε το επίδομα να δοθεί έως το τέλος του έτους.

Στο εξής θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε μια περιοχή, με βάση σχετικούς χάρτες που επεξεργάστηκε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα διαμορφώνεται και το επίδομα θέρμανσης.

Η βάση υπολογισμού είναι θερμοκρασία 15,5 βαθμών Κελσίου και για κάθε βαθμό πιο κοντά στο μηδέν θα αυξάνεται το επίδομα. Για κάθε ζώνη θα υπάρχει ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το ποσό του επιδόματος.

Στην ίδια πόλη, ακόμα και σε κοντινές περιοχές, θα υπάρχει διαφορετικό επίδομα: π.χ., στο Νέο Φάληρο οι κάτοικοι θα πάρουν επίδομα κοντά στο ελάχιστο όριο (80-90 ευρώ), ενώ στους Θρακομακεδόνες θα πάρουν 150-160 ευρώ.

pinakaki epidoma

Ωστόσο, για να πάρει ένα νοικοκυριό ολόκληρο το επίδομα που δικαιούται, θα πρέπει να βάλει πετρέλαιο διπλάσιας αξίας. Δηλαδή, νοικοκυριό στην Αττική που δικαιούται επίδομα 100 ευρώ για να πάρει όλο το ποσό θα πρέπει να βάλει πετρέλαιο αξίας 200 ευρώ, δηλαδή περίπου 235 λίτρα (με 0,85 ευρώ / λίτρο). Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 700 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια με πέρυσι ως εξής:

*Αγαμοι: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ.

*Εγγαμοι με παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.

*Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου