Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Κομισιόν για κορονοϊό: Οι πρώτοι πολίτες μπορεί να κάνουν το εμβόλιο πριν τα τέλη Δεκεμβρίου





«Εβδομάδες πριν, είχα πει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών»


Για τον κορονοϊό, τα εμβόλιο και τις προσπάθειες της Κομισιόν μίλησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και έβγαλε ειδήσεις…

«Μέχρι τώρα η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά αλλά αυτό που μετρά είναι εμβολιασμοί», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε:

«Τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και αλυσίδα ψύξης (σ.σ για εμβόλια που πρέπει να διατηρηθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όπως της Pfizer στους -75 βαθμούς Κελσίου), κέντρα εμβολιασμού, εκπαίδευση του προσωπικού. Εν ολίγοις τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη εκατομμυρίων δόσεων. Γιατί αυτό είναι το «εισιτήριό» μας για να τελειώσουμε την πανδημία».

Η πανδημία παραμένει σοβαρή, με σχεδόν 3.000 θανάτους καθημερινά, ο κορονοϊός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε η κυρία Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναγνωρίζοντας πως σε κάποιες περιοχές, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι υπερπλήρεις.

«Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση. Ξέρω ότι οι καταστηματάρχες, οι μπάρμαν, και σερβιτόροι των εστιατορίων θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί. Αλλά πρέπει να μάθουμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η πρόωρη χαλάρωση θα φέρει το ρίσκο ενός τρίτου κύματος μετά τα Χριστούγεννα», τόνισε ακόμα και συνέχισε: «Εβδομάδες πριν, είχα πει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία και με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο «Reuters» ευρωπαίος αξιωματούχος, είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών, ενώ είχε προηγηθεί αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για άδεια κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου