Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2020

Χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων...

 

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΟΟΣΑ για την κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ευρώπη, τα οποία τροφοδότησαν ακόμη έναν γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτελούν το χρονικό όχι ενός, αλλά πολλών χιλιάδων προαναγγελθέντων θανάτων. Γιατί... αποκαλύπτουν ότι τα υγειονομικά συστήματα των χωρών της Ε.Ε. που αιφνιδιάστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού υπήρξαν πρώτα θύματα της υποχρηματοδότησής τους από τις κυβερνήσεις.


Η αντίδραση των κυβερνήσεων στη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους που ακολούθησε ήταν να μειώσουν δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες, με πρώτες αυτές για τη δημόσια υγεία. Μολονότι μετά το 2014 η κατάσταση αντιστράφηκε ελαφρά, με δειλή αύξηση δαπανών, η ζημιά που είχε συντελεστεί στις δημόσιες δομές υγείας, πρωτίστως στα νοσοκομεία, αποκαλύφθηκε με την πανδημία.



Για την Ελλάδα αυτό ίσχυσε στον υπερθετικό βαθμό. Τα Μνημόνια και οι περικοπές που επέβαλαν οδήγησαν το ΕΣΥ στο μεταίχμιο υπολειτουργίας και διάλυσης. Πολύ μικρό μέρος από τις δαπάνες που κόπηκαν άρχισαν να αναπληρώνονται τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν επαρκούσαν για να φέρουν το ΕΣΥ σε κατάσταση επάρκειας απέναντι στο σοκ της πανδημίας.


Οι εικόνες των πλημμυρισμένων από ασθενείς νοσοκομείων, ο πανικός των καθυστερημένων επιτάξεων και των εκκλήσεων «εθελοντισμού» από γιατρούς και νοσηλευτές είναι το αποτύπωμα της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας.



Θα έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση έχει διδαχθεί από το πρώτο κύμα που, παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων και τις λίγες σε σχέση με τις άλλες χώρες ανθρώπινες απώλειες, ανέδειξε τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ σε υποδομές και, κυρίως, σε επιστημονικό δυναμικό. Ομως, ενώ το δεύτερο κύμα εκπέμπει μακάβριες προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία το 2021 και να αυξήσει, αντίθετα, γενναιόδωρα τις δαπάνες για εξοπλισμούς.


Την ώρα που ακόμη και ο υπεράνω φιλολαϊκής ή ριζοσπαστικής υποψίας ΟΟΣΑ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερα στα συστήματα υγείας, η κυβέρνηση υποβάλλει ξανά σε αυστηρή «δίαιτα» το ΕΣΥ.


Προφανώς είναι θέμα ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτικών προτεραιοτήτων. Αλλά είναι ταυτόχρονα και υπόθεση κοινής λογικής, με την οποία συγκρούεται η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, παρά τα ελπιδοφόρα νέα για τα εμβόλια, και για τρίτο κύμα πανδημίας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου