Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2020

Αποκάλυψη: Δώρο περισσότεροι όροφοι στους ουρανοξύστες της LAMDA από τον ΥΦΥΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου




Δωρεάν όροφοι για τα ψηλά κτίρια, προφανώς στο Ελληνικό, που εισηγείται το ΥΠΕΝ


Στο χειμαρρώδες πολυσέλιδο πολυνομοσχέδιο – τόμο για τη χωροταξία και την πολεοδομία που φιλοδοξεί το ΥΠΕΝ να περάσει εξπρές από τη Βουλή μέσα σε 10 ημέρες (χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης…) κρύβονται διάφορα, λόγω μεγέθους και τεχνικού περιεχομένου… Αρχίζουν, όμως και βγαίνουν στην επιφάνεια ειδικές και χαριστικές ρυθμίσεις για ποικίλα συμφέροντα και ενδιαφερόμενους που περιλαμβάνονται στις διατάξεις, είτε φωτογραφικά είτε γενικόλογα, αλλά με σαφείς αναφορές.

Και επειδή έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα ότι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα τεχνικά ζητήματα των νομοσχεδίων του ΥΠΕΝ και τις λεπτομέρειές τους, αλλά μάλλον με το πολιτικό περιεχόμενο, θα πρέπει μάλλον να εστιάσουμε την προσοχή μας για αυτές τις ρυθμίσεις στον «τεχνοκράτη» υφυπουργό (και καθηγητή και μελετητή χωροταξίας) Δημήτρη Οικονόμου.

Και ένα από αυτά τα «ρουσφέτια» σε ενδιαφερόμενους που εισηγείται η κυβέρνηση στη Βουλή (την ώρα που με άλλες διατάξεις μειώνει την αξία της περιουσίας των πολλών με τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης) αφορά την αύξηση των επιτρεπόμενων τετραγωνικών και ορόφων σε… ουρανοξύστες! Και πιο συγκεκριμένα για τα ψηλά κτίρια!

Ποια είναι τα ψηλά κτίρια που ετοιμάζονται; Τα μόνα που γνωρίζουμε είναι αυτά της LAMDA στο project του Ελληνικού! Εκεί η εταιρεία έχει αφενός το ουρανοξύστη του καζίνο της Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αφετέρου καμιά 10αριά ακόμη ψηλά κτίρια, χαρακτηρισμένα έτσι από το νόμο, τη σύμβαση μεταξύ δημοσίου και ομίλου Λάτση και το εγκεκριμένο masterplan, διασπαρμένα σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχέδιου λοιπόν, εφόσον ψηφιστεί έτσι, οι ουρανοξύστες (όπως τους λέμε στην καθομιλουμένη) και τα ψηλά κτίρια (όπως ορίζονται από το νόμο) στο Ελληνικό κερδίζουν επιπλέον ορόφους για ειδικές εγκαταστάσεις, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και για πισίνα!

Δηλαδή, αν σε ένα τέτοιο ψηλό κτίριο η LAMDA αποφασίσει να φτιάξει έναν ολόκληρο όροφο (ή τμήμα του) ως κλειστή (ή ανοιχτή) πισίνα, αυτός ο όροφος (ή μέρος του) δεν θα προσμετράται στον συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται! Και έτσι θα μπορεί να προσθέσει τα αντίστοιχα τετραγωνικά σε άλλον όροφο!

Το ίδιο θα ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για στεγασμένους χώρους στάθμευσης (υπέργεια γκαράζ) αλλά και για ορόφους «που απαιτούνται για τη στατική επάρκεια του κτιρίου ή/και για λόγους αντισεισμικής προστασίας» - ένας ορισμός εξαιρετικά ασαφής και γενικός για να χωρά διάφορες τεκμηριωμένες αναλύσεις….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΔΩ

Ποιοι και τι κερδίζουν

Στην πραγματικότητα, όσοι κατασκευάζουν ψηλά κτίρια, κερδίζουν ορόφους «τζάμπα», από διατάξεις νόμου. Θα μπορούν δηλαδή να χτίζουν περισσότερα τετραγωνικά από όσα μέχρι σήμερα. Και οι μόνοι που έχουν εγκεκριμένα με τη βούλα όλων των υπηρεσιών του κράτους είναι οι επενδυτές στο Ελληνικό. Δηλαδή κυρίως η Lamda Development και ο όμιλος Λάτση.

Κατά σύμπτωση, θυμίζουμε, ο τεχνοκράτης υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, είχε συνεργαστεί ως σύμβουλος της LAMDA DEVELOPMENT για το Ελληνικό, πριν αναλάβει υφυπουργός. Και είχε γίνει θέμα στις αρχές της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019, με αυτή του την ιδιότητα, αλλά ο ίδιος και το ΥΠΕΝ δεν έβλεπαν κάποιο ασυμβίβαστο καθώς δεν εμπλέκονταν τα θέματα. Μένει να δούμε αν θα επαναληφθούν οι ίδιοι ισχυρισμοί στη Βουλή όταν ο κ. Οικονόμου ως αρμόδιος και ειδικός υφυπουργός θα πρέπει να εξηγεί στους βουλευτές τις ρυθμίσεις αυτές για τα ψηλά κτίρια στο Ελληνικό, για το οποίο ο ίδιος έχει συμβουλέψει τη Lamda Development, με το αζημίωτο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο άρθρο 100 του νομοσχεδίου δίνονται εκ νέου οι ορισμοί για όλες τις έννοιες του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και τροποποιείται ο νόμος 4067/2012. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν στην παράγραφο 97 ορίζεται ότι «Ψηλά κτίρια είναι τα κτίρια που έχουν ύψος μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο» κάνοντας αναφορά σε όσα προβλέπονται στο άρθρο 15 του νόμου 4067/2012, «βάσει ειδικών όρων δόμησης που έχουν ορισθεί με ειδικά διατάγματα.»

Στην περίπτωση ΛΓ του άρθρου 104 του νομοσχέδιου δίνονται οι εξαιρέσεις από τον συντελεστή δόμησης, ειδικά και μόνο για τα ψηλά κτίρια. Και αυτό επιπλέον όσων προβλέπονται από άλλες παραγράφους για εξαιρέσεις στους συντελεστές λόγω ειδικής χρήσης (πχ ξενοδοχεία) ή παρόμοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«λγ. Ειδικά ως προς τα ψηλά κτίρια, δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι ακόλουθοι χώροι, εφόσον υλοποιούνται εντός της επιτρεπόμενης κάλυψης:

λγα. Όροφοι ή τμήματα ορόφων που περιλαμβάνουν αποκλειστικά ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν.

λγβ. Χώροι που απαιτούνται από τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς για την ενεργητική και παθητική πυροπροστασία, ιδίως κλιμακοστάσια διαφυγής και ανελκυστήρες .

λγγ. Όροφοι που απαιτούνται για τη στατική επάρκεια του κτιρίου ή/και για λόγους αντισεισμικής προστασίας, εφόσον σε αυτούς δεν εγκαθίσταται καμία κύρια χρήση.

λγδ. Οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης που απαιτούνται κατά τις οικείες διατάξεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου και οι απαραίτητες για τη λειτουργία των χώρων αυτών εγκαταστάσεις (υπέργεια γκαράζ), εφόσον υλοποιούνται εντός της επιτρεπόμενης κάλυψης και μέχρι ύψος που δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού ύψους τους. Για την κατασκευή ψηλών κτιρίων μπορούν να χορηγούνται παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση που τα κτίρια αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου ή άλλης προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002 (Α’ 153), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.».

Από μια απλή ανάγνωση των διατάξεων προκύπτει η χαριστική ρύθμιση για τα ψηλά κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου