Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2020

Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά στον Χρυσοχοΐδη: Η Αστυνομία γιόρτασε την ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συλλαμβάνοντας φεμινίστριες που έκαναν συμβολική διαμαρτυρία (vid)





Σε 15 αναίτιες προσαγωγές που μετατράπηκαν αναίτια σε συλλήψεις για 11 από τα μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων που έκαναν συμβολική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι αστυνομικές δυνάμεις, με πρόσχημα την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς...του κορονοϊού. Μάλιστα έξω από το ΑΤ Συντάγματος όπου προσήχθησαν οι αρχικά 9 προσαχθέντες υπήρξε συμβολική διαμαρτυρία με συνθήματα όπως: «Κάθε μήνα και γυναικτονία, αυτό κι αν είναι η πανδημία» για την οποία οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις ΜΑΤ για να τη διαλύσουν!

Όλοι τους έλαβαν προθεσμία για να εμφανιστούν στον εισαγγελέα και αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των περιορισμών μετακίνησης που ισχύουν στην καραντίνα.

Ανάμεσα στις προσαχθείσες είναι μέλη πολιτικών οργανώσεων, εκλεγμένες συνδικαλίστριες και ακτιβίστριες. Μεταξύ αυτών η Μαρία Μπόλαρη, μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, πρώην βουλεύτρια, η Σίσσυ Βωβού από την ηλεκτρονική φεμινιστική εφημερίδα «Το Μωβ», η Κατερίνα Στεργίδου από την Πρωτοβουλία 8 Μάρτη κ.ά. Εκεί βρίσκεται και ομάδα δικηγόρων και εκπρόσωποι οργανώσεων.

Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 4 το απόγευμα, ώρα για την οποία είχε απευθύνει κάλεσμα το «Μωβ», ενώ για τις 5 καλούσε στη συμβολική διαμαρτυρία η Συνέλευση 8 Μάρτη και άλλες οργανώσεις. Τότε, κι ενώ τα συγκεντρωμένα άτομα τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή εννέα ατόμων που άνοιξαν πανό.

Λίγο μετά έξω από το Public πήγαν και μέλη της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και της Sabbat, που βλέποντας τις προσαγωγές πέταξαν τρικάκια και προσήγαγαν και αυτούς. Τα πέντε αυτά άτομα ενημερώθηκαν έπειτα από αρκετές ώρες μετά το συμβάν, γύρω στις 8 το βράδυ, πως θα μεταφερθούν στο ΑΤ Ακροπόλεως, αφού με βάση το σημείο όπου προσήχθησαν εμπίπτει στο συγκεκριμένο τμήμα η διαχείριση του περιστατικού. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι επίσης μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων, καθώς και ότι ο έλεγχος για τις βεβαιώσεις μετακίνησης έγινε στο ΑΤ και όχι επί τόπου.

Απόπειρα τρομοκρατήσης
Το γεγονός ότι η αστυνομία ζήτησε τα στοιχεία και εν συνεχεία προσήγαγε μέλη μιας εκδήλωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι απαράδεκτο και πρόκειται για απόπειρα τρομοκρατήσης σημειώνει η Σίσσυ Βωβού.

«Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις όχι οι ολιγομελείς συναθροίσεις» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο.
«Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κρατούσαμε όλες τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οταν ζητήσαμε από τους αστυνομικούς να μας πουν το λόγο που μας προσάγουν, δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση. Μας οδηγούν τώρα στο τμήμα με αστυνομικά βαν, ανά τριάδες και τετράδες αφού αρχικά ήθελαν να μας στριμώξουν σε περιπολικά», κατήγγειλε στην Εφ.Συν. η Κατερίνα Γιαννιούλα, μία από τις προσαχθείσες μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών του Δημοσίου Τομέα.

Πολιτική συμπαράσταση
Έξω από το ΑΤ Συντάγματος βρέθηκε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης και τη συμπαράσταση στις προσαχθείσες έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

«Οι γυναίκες, που κατά γενική ομολογία έχουν υποστεί σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της πανδημίας και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που αυτή προκαλεί, και από υπευθυνότητα γνωρίζουν και από ατομική και συλλογική ευθύνη. Ας μην αμαυρωθεί λοιπόν η σημερινή ημέρα από τις προσαγωγές, με ευθύνη της Κυβέρνησης, που δείχνει όλη της την αυστηρότητα σε αυτές τις γυναίκες», τονίζει σε σχετική δήλωσή της η κ. Αγαθοπούλου.

«Και επειδή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρέσκεται στην επικοινωνία, να του επισημάνουμε ότι είναι πολύ κακή εικόνα την ώρα που στην πρόσοψη της βουλής έπαιζε βίντεο για την Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στο ίδιο σημείο να συλλαμβάνονταν γυναίκες», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Παρά τα μέτρα που τηρήθηκαν από τις διαδηλώτριες, οι ίδιοι οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τις προσαγωγές, στοίβαξαν τις προσαχθείσες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τόσο στην πλατεία όσο και στα οχήματα μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Μοιάζει ειρωνικό που την ίδια μέρα που γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στη βία που οι ίδιες υφίστανται στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, είναι η ημέρα που οι ίδιες καταλήγουν να δέχονται επίθεση από την αστυνομία. Δεν είναι όμως ειρωνεία. Είναι η πραγματικότητα της σύγχρονης αστικής «δημοκρατίας»! Φυσικά, η νέα αστυνομική αθλιότητα αποτελεί έκφραση του δόγματος «νόμος και τάξη», που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας άγρια καταστολή, με συλλήψεις και προσαγωγές, στο όνομα δήθεν της προστασίας της δημόσιας υγείας, επιδιώκοντας βέβαια να τρομοκρατήσει το λαό. Τα ίδια έκανε πρόσφατα και στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν μας φοβίζουν όμως. Μας εξοργίζουν!», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

«Nα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τις αγωνίστριες του φεμινιστικού κινήματος και της ριζοσπαστικής αριστεράς» ζητά η Λαϊκή Ενότητα. «Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την σύλληψη και επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε βάρος αγωνιστριών του φεμινιστικού κινήματος και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Συνεχίζοντας την κατασταλτική μανία και τον ακραίο αυταρχισμό, η κυβέρνηση θέλει να καταστείλει κάθε ίχνος διεκδίκησης, ακόμη και για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της δολοφονικής έμφυλης βίας που ασκείται σε βάρος των γυναικών, βία που έχει ενταθεί σήμερα οδηγώντας ακόμη και πρόσφατα σε γυναικοκτονίες», τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση για το συμβάν.

πηγή: efsyn.gr
κεντρική φωτογραφία από “Το Μωβ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου