Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2020

"Παγώνουν" τον ανασχηματισμό...





...η παράταση της καραντίνας και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά...

Σε κουίζ για δυνατούς λύτες μετατρέπεται το θέμα των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο που εδώ και καιρό έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει... παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που διαπιστώνει στο κυβερνητικό σχήμα, να μην μπορεί να προχωρήσει τον ανασχηματισμό, καθώς η συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας, αλλά και οι αναμενόμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπουν αλλαγές …εν πλω!


Οι αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία, για παράδειγμα, του θέτουν το δίλημμα για το ενδεχόμενο αλλαγής του υπουργού Υγείας. Αλλάζεις π.χ. την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, όπως φημολογείται ότι θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η γιγαντιαία -και πολύ δύσκολη, παρά την αισιοδοξία που επιδιώκεται και εδώ να καλλιεργηθεί- επιχείρηση για τον προγραμματισμό εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας;



Από την άλλη, πώς μπορεί να ανατρέψεις την κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη κυβέρνηση στον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, εάν δεν προχωρήσεις σε αλλαγές σε πρόσωπα στο συγκεκριμένο τομέα, έστω και με μετακίνησή τους σε άλλα κυβερνητικά πόστα;




Το ίδιο ισχύει και με την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει αν χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας ή όχι.



Στην παρούσα φάση ο Νίκος Δένδιας μοιάζει αμετακίνητος στη θέση του, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσει τυχόν γενικευμένος διάλογος με την Άγκυρα.


Ακλόνητος φαντάζει και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά ουδείς μπορεί επίσης τις καραμπόλες που μπορεί να δημιουργηθούν σε περίπτωση ευρύτερων αλλαγών, ενώ πολύτιμη εφεδρεία στο συγκεκριμένο πεδίο εξακολουθεί να αποτελεί ο πρώην επίτροπος και επί χρόνια κορυφαίος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Το όλο κουβάρι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, καθώς δημιουργείται προοπτικά κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας τέτοιο, που ενδεχομένως δεν θα μπορεί να υπηρετηθεί το σενάριο των διπλών εκλογών για «κάψιμο» της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας.



Το ανοιχτό ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες αρχές φθινοπώρου, εφόσον έως τότε επιτευχθεί με την έλευση του εμβολίου η ανοσία της αγέλης, επιβάλει έναν ανασχηματισμό που θα πρέπει να υπηρετεί, μεταξύ άλλων, τη συσπείρωση του κόμματος, γεγονός που προϋποθέτει ένα στοπ στη χρησιμοποίηση εξωκομματικών φίλων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περαιτέρω έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας και την χρησιμοποίηση περισσότερων «γαλάζιων» στελεχών, είτε -κυρίως- από το χώρο της Βουλής, είτε από την κοινωνία.


Προϋποθέτει, επίσης, περιορισμό των ανοιγμάτων στο χώρο της κεντροαριστεράς. Έτσι, πχ, είναι αδύνατον να μην χρησιμοποιηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως θα επιθυμούσαν κάποιοι στο Μαξίμου ή να μην χρησιμοποιηθούν στελέχη από όλο το εσωκομματικό φάσμα. Πολύ περισσότερο που όσοι κοπούν από το τωρινό υπουργικό σχήμα θα χρεωθούν με τη στάμπα του αποτυχημένου, αφού υποτίθεται πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού λαμβάνονται με βάση τη …βαθμολογία που τηρείται(;) ανά εξάμηνο!



Όλοι γνωρίζουν πχ ότι υπάρχουν σκέψεις για μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης (ο κ. Τσιάρας, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πληρώσει την προσήλωσή του -σε σχέση πάντοτε με ότι του έχει ζητηθεί- στον θεσμικό του ρόλο), με ανάληψη του χαρτοφυλακίου της παιδείας από τον Κωστή Χατζηδάκη και ανάθεση του υπουργείου Ενέργειας από τον Άδωνι Γεωργιάδη.


Παράλληλα, θεωρείται βέβαιον ότι θα ζήσουμε «σφαγή των υφυπουργών», κυρίως των εξωκοινοβουλευτικών, προκειμένου να υπουργοποιηθούν κοινοβουλευτικοί άνδρες και γυναίκες. Επιπλέον, τυχόν ανασχηματισμός θα είναι ο τελευταίος που θα γίνει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και, συνεπώς, το χαρτί αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί βεβιασμένα.


Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, αλλά και με τις δυσκολίες επίλυσης των προβλημάτων που τίθενται κάθε μέρα που περνάει να γίνονται και πιο πολλές!


Βασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου