Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2020

Έντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Κοινή συμβιβαστική πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για την Τουρκία





Έντονο παρασκήνιο ενόψει της ερχόμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η οποία θα συζητήσει το ενδεχόμενο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, πολλές είναι τις τελευταίες ώρες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με Ευρωπαίους εταίρους καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο τι θα αναγράφεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

Η Γερμανία και η Ισπανία δεν επιθυμούν το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για την προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ από την άλλη οι Γάλλοι συμφωνούν με την Αθήνα και την Λευκωσία και αναζητούν τη μέση λύση.

Σύμφωνα με το Open tv, οι Γάλλοι φαίνεται να προτείνουν στους Γερμανούς να καταθέσουν μια κοινή συμβιβαστική πρόταση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα.

Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στο περιεχόμενο της πρότασης, θα την καταθέσουν στον πρόεδρο του Συμβουλιου Σαρλ Μισέλ, ώστε να την προωθήσει στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής.

Μάλιστα, πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής σημείωσε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Είναι φανερό πως κατέρρευσε το άλλοθι που έδινε στο Βερολίνο ο Ερντογάν με αυτή τη δήθεν φιλοευρωπαϊκή του στροφή. Από τη μία προχώρησε σε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, από την άλλη εξαπέλυσε νέα δριμύτατη επίθεση στον Μακρόν και μάλιστα, με φόντο το τζαμί, πια, της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μόλις λίγες ώρες μετά το κάλεσμα προς την Ευρώπη για διάλογο, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως ανέφερε, «ο Μακρόν ασφαλώς είναι ένας μπελάς για τη Γαλλία. Η Γαλλία στην πραγματικότητα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο με τον Μακρόν. Ευχή μου είναι να απαλλαγεί η Γαλλία το συντομότερο δυνατόν από τον Μακρόν. Διαφορετικά δεν θα απαλλαγεί από τα κίτρινα γιλέκα. τα κίτρινα γιλέκα μπορεί να μετατραπούν μετά σε κόκκινα γιλέκα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, σημειωνοντας πως «δεν απαντάω κατά περίπτωση αλλά πιστεύω στον σεβασμό. Το να κατηγορεί ο ένας πολιτικός ηγέτης τον άλλον δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος». Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή είναι είναι εχθρική και ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα υποδεχτεί στο Παρίσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου