Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2020

Παράνομες οι γκαζιές της Μαρέβας Μητσοτάκη στην Πάρνηθα; Τι σχολιάζει η Greenpeace



Πώς σχολιάζει o γενικός διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος της Greenpeace στην Ελλάδα τις... γκαζιές της συζύγου του πρωθυπουργού


Επιτρέπεται το motocross στον Δρυμό της Πάρνηθας; Πώς αντιμετώπιζε αντίστοιχα περιστατικά ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας κατά το παρελθόν; «Λάθος ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μέσα στον Δρυμό» σχολιάζει στο documentonews.gr o γενικός διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης.


Σάλο έχει προκαλέσει το ανέμελο ενσταντανέ του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάμεσα σε αναβάτες μηχανών enduro στην Πάρνηθα όπως επίσης και το βίντεο με την σύζυγο του πρωθυπουργού να κάνει motocross ενώ η χώρα μετρά εκατόμβες νεκρών από τον κορονοϊό.


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στις 3/2/2012, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων, δικύκλων κλπ. Παράλληλα, ο Φορέας προέτρεπε τους παραβάτες να επιδίδονται στο αγαπημένο τους χόμπι σε περιοχές που αυτό επιτρέπεται και τους προειδοποιούσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν αυτόφωρες συλλήψεις και κατασχέσεις των οχημάτων.

Το Δελτίο Τύπου:



Σε απάντηση που λάβαμε από υπάλληλο του δασαρχείου της Πάρνηθας το motocross απαγορεύεται στην περιοχή, όμως, η δασάρχης είχε σχολάσει και γι΄ αυτό διαθέσαμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας προκειμένου να απαντηθούν τα σχετικά ερωτήματα. Επιπλέον, καταβλήθηκε προσπάθεια για να επικοινωνήσουμε με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας χωρίς και αυτό να καταστεί δυνατόν.
Απαντήσεις ζητά το ΜΕΡΑ25

Στο γεγονός αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό «επειδή απαγορεύεται η άθληση με μηχανοκίνητα μέσα σε Εθνικούς Δρυμούς και Δάση».

Δείτε το tweet:




«Λάθος ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μέσα στον Δρυμό»

Μιλώντας στο documentonews.gr, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης, κάνει λόγο για λάθος μήνυμα προς τους πολίτες. Διευκρινίζει ότι δεν έχει δει το βίντεο, το οποίο έτσι κι αλλιώς επιβεβαιώθηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και επισημαίνει: «Ανεξάρτητα με το ποιος κάνει motocross, θα πρέπει να ξαναδούμε όλοι τη σχέση μας με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πριν λίγες εβδομάδες, καταγράφηκε αντίστοιχο περιστατικό στο δάσος της Φολόης, στη Δυτική Πελοπόννησο. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή και δυστυχώς έγινε αγώνας αυτοκινήτων. Δεν ήταν απλώς δυο – τρεις ιδιώτες...».

Με αφορμή τα προαναφερθέντα, ο κ. Χαραλαμπίδης θέτει τα εξής ερωτήματα: «Τι ρόλο παίζουν οι φορείς διαχείρισης; Τι εξουσία έχουν; Την ασκούν σωστά; Κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα, μήπως να αλλάξει αυτό το καθεστώς;». Μάλιστα, συσχετίζει τα παραπάνω με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί αναβάθμισης του ρόλου των φορέων διαχείρισης. «Αντί δούμε αν η Μαρέβα Μητσοτάκη έκανε motocross, να μας πει ο κ. Χατζηδάκης με ποιο τρόπο προστατεύει τον Δρυμό της Πάρνηθας κι αν αυτή η δραστηριότητα συνάδει με τον χαρακτήρα της προστατευόμενης περιοχής μέσα στο καινούριο καθεστώς που προάγει ο ίδιος».
«Διπλά λάθος από δημόσιο πρόσωπο»

Ως προς το μήνυμα που προσφέρουν στους πολίτες οι εικόνες του πρωθυπουργικού ζεύγους από την Πάρνηθα, ο γενικός διευθυντής απάντησε: «Προφανώς και ένα τέτοιο μήνυμα δεν συνάδει με αυτό που θέλει να αναδείξει εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος. Δεν έχω δει το βίντεο και δεν ξέρω σε ποιο ακριβώς σημείο καταγράφηκε το βίντεο, όμως, το σίγουρο είναι ότι το μήνυμα που δίνεται με motocross μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, είναι λάθος. Όποιος και να το κάνει. Αν βέβαια το κάνει κάποιο σημαίνον πρόσωπο για τη δημόσια ζωή, είναι διπλά λάθος».
Τι προβλέπει ο νόμος

Πέρα από τα Π.Δ. που αφορούν αποκλειστικά τον Δρυμό της Πάρνηθας, ο νόμος 3937/2011 για τη «διατήρηση της βιοποικιλότητας» προβλέπει στην παρ. 4 του άρθρου 13:

«Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών. Εξαιρείται επίσης, η απολύτως αναγκαία κίνηση για την πρόσβαση σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας και για τη διενέργεια υλοτομιών και τη μεταφορά δασικών προϊόντων ή εργαλείων επαγγελματικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Επιτρέπεται επίσης η κίνηση οχημάτων χιονιού σε πίστες χιονοδρομικών κέντρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου