Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2021

Οι θάνατοι που «σημάδεψαν» το 2020





Πολλές οι απώλειες αγαπημένων προσώπων μέσα στη χρονιά


Το 2020 μας αποχαιρετά παίρνοντας μαζί του μεγάλες προσωπικότητες από όλους τους χώρους.

Επιμέλεια: Βάσω Λιόκαυτου

Η πρώτη μεγάλη απώλεια της χρονιάς ήταν της μεγάλης κυρία του θεάτρου....και του κινηματογράφου, Έρρικας Μπρόγιερ που έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου σε ηλικία 77 ετών μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Δύο ημέρες αργότερα έφυγε ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας, Γιάννης Βούρος σε ηλικία σε ηλικία 96 ετών. Μία απώλεια σημαντική για τον χώρο της μόδας.

Πένθος όμως και για τον δημοσιογραφικό χώρο στις 8 Ιανουαρίου με τον ξαφνικό χαμό της Χριστίνας Λυκιαρδοπούλου. Η δημοσιογράφος και τηλεκριτικός έφυγε ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη.

Στα τέλη του μήνα έχουμε τρεις ακόμα απώλειες. Στις 28 Ιανουαρίου ο Γιώργος Κοτανίδης χάνει τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Μία μέρα μετά φεύγει από τη ζωή ο σχεδιαστής μόδας, Γιάννης Τσεκλένης.

Την ίδια ημέρα πενθεί και ο χώρος του αθλητισμού για τον θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ Δημήτρη Παπαδόπουλου που πέθανε σε ηλικία 70 ετών. Ο ιδρυτής της Ακαδημίας Λίντο αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υγεία του και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

Ο Φεβρουάριος υπήρξε ο μήνας με τις περισσότερες απώλειες στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Στις 3 Φεβρουαρίου μας αποχαιρέτησε ο «κύριος Κασιμάτης» της σειράς «Δύο Ξένοι» ο κατά κόσμον, Δημήτρης Τσούτσης.

Στα 52 της μόλις χρόνια έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η Μαρία Μαχαίρα που υπήρξε πετυχημένο μοντέλο της δεκαετίας το ’80.

Στις 21 Φεβρουαρίου μας αποχαιρέτησε ο σπουδαίος ηθοποιός, Βαγγέλης Πλοιός στα 83 του χρόνια.

Μία ημέρα αργότερα η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά φεύγει από τη ζωή στα 89 της χρόνια. Νοσηλευόταν και απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας».

Η απώλεια που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει ήταν αυτή του Κώστα Βουτσά. Ο «αιώνιος έφηβος» της υποκριτικής «έφυγε» στα 88 του χρόνια της πρώτης του συζύγου, Έρρικας Μπρόγιερ. Στις 02.24 τα ξημερώματα στις 26 Φεβρουαρίου, κατέληξε μετά από ημέρες νοσηλείας στην εντατική μονάδα του «Αττικόν».

Μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό μας ήταν ο χαμός της αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Η Κατερίνα Ζιώγου έφυγε στα τέλη Φεβρουαρίου αλλά η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στις 4 Μαρτίου. Η «Ντορίτα» της σειράς «Ντόλτσε βίτα» πέθανε στα 47 της χρόνια μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Συνεχίζουμε στον Μάρτιο με τον χαμό του Φίλιππου Πελτσάνικου. Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 70 ετών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε νοσηλευόταν δίνοντας άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Στις 14 Μαρτίου φεύγει ο Γιάννης Καλογεράς σε ηλικία 83 ετών βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό, αφού υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου, αλλά και σκάουτερ του Παναθηναϊκού.

Μία ημέρα μετά πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Ουδινότης σε ηλικία 85 χρονών.

Μία ακόμα απώλεια μετράει ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας στις 22 Μαρτίου με τον θάνατο του Πάνου Χατζηκουτσέλη. «Έφυγε» σε ηλικία 74 χρονών και τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε στο facebook ο καλός του φίλος και δημοσιογράφος Άγγελος Πυριόχος.

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, η δημοσιογράφος της «Εφ.Συν» Χαρά Τζαναβάρα «έφυγε» από τη ζωή.

Ο κορυφαίος σχεδιαστής κοσμημάτων, Μηνάς πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Ο μήνας κλείνει με τον θάνατο ενός ανθρώπου που έγραψε τη δική του ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών άφησε στις 30 Μαρτίου 2020 στις 13.15 μια ιστορική προσωπικότητα της Ελλάδας και της αντίστασης κατά των ναζί, ένας εμβληματικός αγωνιστής της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος.

Περνάμε στον Απρίλιο που από τη δεύτερη του κιόλας μέρα μετράει έναν χαμό. Ο Κωνσταντίνος Λεβάντης φεύγει στα 47 του χρόνια. Ο ηθοποιός υπέστη ανακοπή και απεβίωσε προτού το ασθενοφόρο τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ήταν παντρεμένος με τη Δώρα Βάβουλα και είχαν αποκτήσει μια κορούλα 3,5 χρονών.

Στις 20 Απριλίου μας αποχαιρέτησε ο ηθοποιός, Μπάμπης Γιωτόπουλος στα 89 ετών.

Τον Μάιο έχουμε δύο θανάτους στις 7 του μήνα την τελευταία της πνοή άφησε η ιστορικός και σκηνοθέτιδα Ελένη Πατρικίου, κόρη του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, η οποία ήταν διδάκτωρ ιστορίας του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και κλασσικής φιλολογίας.

Και μία ημέρα μετά στις 8 Μαΐου ο Δημήτρης Κρεμαστινός χάνει τη μάχη με τον κορονοϊό.

Στις 18 Ιουνίου πέθανε η ηθοποιός, Άννυ Πασπάτη μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και την τηλεόραση.

«Θρήνος» στο ελληνικό ροκ καθώς στις 19 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σπυρόπουλος. Σε ηλικία 63 ετών πέθανε ο κιθαρίστας Νίκος Σπυρόπουλος ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Βασίλη, είχαν ιδρύσει το 1977 ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα, τη «Σπυριδούλα».

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε στις 23 Ιουνίου ο Νίκος Αλέφαντος, μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες των ελληνικών γηπέδων.

Ο Κώστας Φυσσούν έφυγε σε ηλικία 84 χρονών, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του αδελφού του, Πέτρου.

Σαν «βόμβα έσκασε» στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του χαμού του Διονύση Μπουλά. Ο ηθοποιός έφυγε μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη.

Ο Ιούλιος ξεκινάει με τον χαμό της σπουδαίας ηθοποιού, Αφροδίτης Γρηγοριάδου. Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουλίου, η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο αστρολόγος Πιτ Παπαδάκος έφυγε στα 61 του χρόνια μετά από έμφραγμα που υπέστη.

Ο Γιάννης Καλάκος έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο ηθοποιός πάλεψε με μία δύσκολη, δυσδιάγνωστη και ανίατη ασθένεια, την Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση, που παραλύει σταδιακά νευρώνες και μύες.

Λίγες ημέρες αργότερα ένας ακόμα ηθοποιός φεύγει από τη ζωή. Ο Γιώργος Μαραμένος πέθανε με τον θάνατό του να γίνει γνωστός μετά από ανάρτηση της σελίδας «Μουσικό Θέατρο» στο Facebook. «Αρχείο Μουσικό Θέατρο. Το Βράδυ 24 προς 25. 7. 2020. Έφυγε από τη ζωή. Ο αγαπημένος ηθοποιός και φίλος, Γιώργος Μαραμένος.  Καλό ταξίδι Γιώργο μου. Καλό παράδεισο».

Ο ξαφνικός χαμός του Αγάθωνα Ιακωβίδη στις 5 Αυγούστου προκαλεί σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο. Έφυγε σε ηλικία 65 ετών μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη.

Λίγες ημέρες αργότερα φεύγει σπουδαίος έλληνας ποιητής και διηγηματογράφος Ντίνος Χριστιανόπουλος πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο συγγραφέας και φιλόλογος Θωμάς Κοροβίνης.

Στις 16 Αυγούστου πέθανε η ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Ειρήνη Ιγγλέση μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Την είδηση έκανε γνωστή η έτερη σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη μέσω ανάρτησής της στο Facebook όπου έγραψε: «Καλό σου ταξίδι Ειρήνη. Θα σε θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη για όσα μοιραστήκαμε με αγάπη».

Βαρύ το πένθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην οικογένεια του Ολυμπιακού με τον χαμό του Σάββα Θεοδωρίδη στις 17 Αυγούστου μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Μετά το μεγάλο πένθος στο ποδόσφαιρο σειρά είχε το πένθος στο πεντάγραμμο με τον χαμό του Γιάννη Πουλόπουλου. Ο σπουδαίος ερμηνευτής «έφυγε» στα 79 του μετά από ανακοπή καρδιάς στο νοσοκομείο που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.

Ο μήνας έκλεισε με τον χαμό του Γιώργου Βούρου. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής έφυγε νικημένος από τον καρκίνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες. Πρόσφατα οι γιατροί του ακρωτηρίασαν το ένα πόδι όμως εκείνος δεν το έβαλε κάτω και πόζαρε χαμογελαστός στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όσους παλεύουν με σοβαρές ασθένειες.

Συνεχίζουμε με τον Σεπτέμβριο που είχε και εκείνος αρκετές απώλειες.

Σε θλίψη βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος με τον χαμό της Βίκυς Ψαλτίδου. Η ηθοποιός έφυγε στα 66 της μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Ο σύζυγός της, Παναγιώτης Κουτσάφτης την αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο facebook.

Και λίγες ημέρες αργότερα η Κία Μπόζου στα 85 της χρόνια.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο ξαφνικός χαμός του Πάνου Ρεντούμη «πάγωσε» τον χώρο της υποκριτικής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο δημοσιογραφικός χώρος και η «οικογένεια» τη ΕΡΤ αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Καρανικόλα που έφυγε νικημένος από τον καρκίνο.

Ο Οκτώβρης ήταν ένας μήνας αθόρυβος αλλά όχι το ίδιο και ο Νοέμβριος. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς στις 10 Νοεμβρίου.

Στα 45 του μόλις χρόνια φεύγει ο  ηθοποιός και σκηνογράφος Βαγγέλης Χατζηνικολάου νικημένος από τον καρκίνο.

Τρεις ημέρες αργότερα τον ακολουθεί ο ηθοποιός, Χρήστος Αυλωνίτης. Ο ηθοποιός νοσηλευόταν μετά από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του και έφυγε ξαφνικά.

Στις 17 Νοεμβρίου «σίγησε» η φωνή του «Μεγάλου Ερωτικού», Δημήτρη Ψαριανός. Ο τραγουδιστής πέθανε σε ηλικία 75 ετών σκορπίζοντας θλίψη. Το 1972 ερμήνευσε τα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη και είχε αποθεωθεί από το κοινό.

Στις 21 Νοεμβρίου έχουμε μία ακόμα σημαντική απώλεια στον χώρο του Πολιτισμού. Έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών η Μένη Κυριάκογλου, βασικό μέλος της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης. Η αγαπημένη ηθοποιός, η οποία έπαιξε σε σημαντικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής, πέθανε το πρωί από ανακοπή καρδιάς.

Στις 25 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και αθόρυβα η Σάσα Μανέττα. Υπήρξε σπουδαία στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας. Ενώ ήταν Η ως η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ -τότε ΥΕΝΔΕΔ- τη δεκαετία του ’80.

Μία μόλις ημέρα μετά πεθαίνει η Εύα Κοταμανίδου που υπήρξε «μούσα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ακολούθησαν δύο απώλειες που βύθισαν στο πένθος τον δημοσιογραφικό χώρο. Στις 27 Νοεμβρίου έφυγε ο Βασίλης Πάικος

και την επόμενη ημέρα ο Κώστας Μπετινάκης.

Λίγο πριν φύγει η χρονιά δυστυχώς ένας ακόμα σπουδαίος ηθοποιός πέθανε. Ο Σπύρος Μισθός πάλευε με τον καρκίνο όμως δεν έφυγε νικημένος από την επάρατη νόσο αλλά από πνευμονία.

383Shares
facebook sharing button Share
twitter sharing button Tweet
messenger sharing button Share
whatsapp sharing button Share
email sharing button Email

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου