Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2021

Εστίαση: Ένα στα δυο μαγαζιά πάει για κλείσιμο – Στον «αέρα» ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι

 

Ρολά κατεβασμένα, τραπέζια μαζεμένα, καρέκλες γυρισμένες ανάποδα και το χειρότερο, καμία προοπτική να αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον. Πόσο άνετα μπορεί να νιώθει οποιοσδήποτε ασχολείται με την εστίαση και ακούει ή και ο ίδιος υποψιάζεται ότι στην περίπτωσή του το lockdown έχει πολύ δρόμο ακόμα; Μπορεί να περιμένει, τον παίρνει οικονομικά να κάνει υπομονή και πόσες ελπίδες έχει για να ανακάμψει όταν με το καλό ανέβουν ξανά τα ρολά. Σχεδόν ένας στους δύο εκτιμά ότι δεν μπορεί αν κρίνει κανείς από όσα είπε σήμερα στο Open TV ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο».

Όπως εξήγησε, δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή... Ιδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο.

Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.

 

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε».

Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Κάτι πολύ άσχημο… «Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα κι έτσι η εστίαση επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε από την πλευρά του ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα», ενώ ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου