Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2021

Η Ε.Ε. απειλεί τις φαρμακοβιομηχανίες με απαγόρευση εξαγωγών




Oι Βρυξέλλες αυξάνουν τις πιέσεις για τα εμβόλια μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων • Προειδοποιητική επιστολή έστειλε η Ιταλία στη Pfizer • Για καθυστέρηση στις παραδόσεις ενημέρωσε την Πoλωνία (και) η Moderna.


Η Κομισιόν απειλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, με απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίδραση αυτή από τις Βρυξέλλες ήρθε μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της AstraZeneca την Παρασκευή, ότι θα παραδώσει σημαντικά λιγότερες ποσότητες από ό,τι αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο: 31 εκατ. αντί για 80 εκατ. που έπρεπε να σταλούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Αυτό είναι απαράδεκτο για την Ε.Ε.», σημείωσε η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη σήμερα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της Κομισιόν και των χωρών-μελών με εκπροσώπους της AstraZeneca. Σύμφωαν με την κ. Κυριακίδη, η εταιρεία δεν έδωσε «ικανοποιητικές απαντήσεις».
Η αθέτηση της συμφωνίας και η αντίδραση της Ε.Ε.

Στα τέλη Αυγούστου η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αρχική συμφωνία με την AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, με την επιλογή για αγορά 100 εκατ. ακόμα. Ως αντάλλαγμα, η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή του εμβολίου, ακόμα και πριν εγκριθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι χώρες-μέλη υπέβαλαν τις δεσμευτικές παραγγελίες τους προς την εταιρεία.


Όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι έγιναν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί. Από την πλεuρά των Βρυξελλών φαίνεται να υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: είτε η AstraZeneca δεν τα παρασκεύασε ποτέ είτε πουλήθηκαν σε άλλους πελάτες. Και τα δύο σενάρια, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελούν σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων.

«Προπληρώσαμε την παρασκευή και παραγωγή, και τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς πόσα φιαλίδια παρασκευάστηκαν και εάν παραδόθηκαν κάπου αλλού, πού παραδόθηκαν», είπε η κ. Κυριακίδη.

Η AstraZeneca δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και εκκρεμεί άλλη μία συζήτηση με την εταιρεία τις επόμενες ώρες. Ως μοχλό πίεσης, η Κομισιόν προτείνει οι χώρες-μέλη να υιοθετήσουν έναν «μηχανισμό διαφάνειας εξαγωγών» το συντομότερο δυνατόν. Θα ορίζεται έτσι ότι όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ε.Ε., θα πρέπει να έχουν έγκριση εξαγωγών προς τρίτες χώρες στο μέλλον.

«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και τα δικαιώματά τους», είπε η Κυριακίδη, έχοντας και την υποστήριξη του Βερολίνου.

«Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει υποχρέωση έγκρισης εξαγωγών εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να μπορούμε να ξέρουμε εάν υπάρχουν εμβόλια και ποια είναι αυτά που εξάγονται από την Ε.Ε.».

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αποσαφηνιστεί εάν εξυπηρετούνται δίκαια τα ευρωπαϊκά συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες.
Μόνο στην Ευρώπη...

Ιδιαίτερη ενόχληση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όλοι οι άλλοι πελάτες εξυπηρετούνται κανονικά, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας», είπε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Πίτερ Λίζε, υποστηρίζοντας ότι είναι «μεγάλη ανοησία» η ανακοίνωση της AstraZeneca.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πολλές επιλογές για να αντιμετωπίσουν την πανδημία άμεσα. Μπορούν φυσικά να μηνύσουν την εταιρεία, αλλά δεν εξυπηρετεί κανέναν μια αποζημίωση σε μερικά χρόνια.
Η Ρώμη προειδοποιεί τη Pfizer

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση έστειλε μια προειδοποιητική επιστολή προς την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ζητώντας της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση με την Ε.Ε.

Η επιστολή –την οποία έστειλε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας–, αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ε.Ε. και της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα για προσωρινή καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων.
Και η Moderna;

Μία άλλη περίεργη είδηση ήρθε από την Πολωνία, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Michal Dworczyk, η Moderna ματαίωσε την αποστολή των εμβολίων στη χώρα, η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο. Εάν χρειαστεί, θα αλλάξουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αλλά αυτή είναι άλλη μια μέρα που ακόμα μια εταιρεία μάς ενημερώνει, την τελευταία στιγμή, για αλλαγή στις ημερομηνίες παράδοσης.

Η Moderna υποσχέθηκε ότι το νωρίτερο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα παραδώσει την παραγγελία. Τα πρώτα 29.000 εμβόλια της Moderna έφτασαν στην Πολωνία στις 12 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου