Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2021

Αναστολή χρηματοδότησης και έλεγχοι Πόθεν Έσχες στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία


Αναστολή της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αποφάσισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και άλλων πρωταθλητών του αθλήματος, που είχαν ως αποτέλεσμα να επέμβει και η δικαιοσύνη (η πρώην αθλήτρια θα καταθέσει την Τετάρτη στις 20 του μήνα).

Επίσης, με βάση την ανακοίνωση, θα διενεργηθούν έλεγχοι στα Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς σύμφωνα με τον νόμο 2725/99, τα μέλη του ΔΣ μιας ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

«Η πλήρης εμπέδωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στον χώρο του αθλητισμού, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Η ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού αναφέρει:

«Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναστέλλεται οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας στον χώρο του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχοι σε Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών και αλλού.

Στο πρόγραμμα αυτό είχε ενταχθεί και ο έλεγχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδία, ο οποίος ξεκινά άμεσα, προκειμένου να υπάρξει μία αντικειμενική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των λειτουργιών και διαδικασιών της ΕΙΟ, βάσει συγκεκριμένων ελεγκτικών κριτηρίων και μεθοδολογίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, ζήτησε την διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ».

«Η πλήρης εμπέδωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στον χώρο του αθλητισμού, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σοφία Μπεκατώρου απηύθυνε μήνυμα να ανοίξουν τα στόματα αναφορικά με τραγικά γεγονότα όπως η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός,  μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας (18/01) με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο. Με το Υπουργείο Αθλητισμού και την ΕΟΕ να δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό της «χρυσή» Ολυμπιονίκη.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία με την πρώτη της ανακοίνωση για το θέμα την Παρασκευή (15/01), δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, αλλά το Σάββατο (16/01) ζήτησε και πήρε την παραίτηση του παράγοντα πως εμπλέκεται στην υπόθεση. Με τον πρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αντώνη Δημητρακόπουλο, να αναφέρει, πάντως, ότι η μία ανακοίνωση ήταν συνέχεια της άλλης.

Επίσης, την παρέμβαση της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού, για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης πριν από χρόνια της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, ζήτησαν ο πρόεδρος της ΕΟΕΣπύρος Καπράλος, και ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΙΟ, Αριστείδης Αδαμόπουλος, που μπλέκεται στην υπόθεση, ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (18/01) υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ζητώντας από τους εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας να επιδεικνύουν ταχύτητα αντανακλαστικά και να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν έχουν να κάνουν με καταγγελίες για διάπραξη αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Βλέπετε, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έγιναν και από την αθλήτρια της ιστιοπλοΐαςΜαρίνα ΨυχογιούΕπίσης, το Σάββατο (16/01) και οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές του αποκαλύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν. Σημειώνεται ότι η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη θέλησε να μιλήσει και αυτή για τη δική της τραυματική εμπειρία. Έκανε αναφορά «για παρενόχληση και όχι για σεξουαλική κακοποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου