Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2021

«Έχω μάθει και άλλες ιστορίες αθλητριών όπως της Μπεκατώρου» – Αποκαλύψεις από Αυγενάκη





Τι γνωρίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού;


Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε, μετά τη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας πριν από ρχόνια, με αρκετές περιπτώσεις να βγαίνουν σιγά – σιγά στην επιφάνεια…

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε, μάλιστα, ότι γνωρίζει και άλλες ιστορίες αθλητριών που υπέστησαν κακοποίηση, όπως η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας και αυτό αποτελεί μέσα θέμα. «Έχω μάθει και άλλες ιστορίες αθλητριών όπως της Μπεκατώρου». Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στον «ΣΚΑΪ» και είπε πως έχει ενημερωθεί και από άλλους αθλητές για ανάλογα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι όσα αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου προκάλεσαν σάλο και «ντόμινο» εξελίξεων, και για τις οποίες θα υπάρξει και εισαγγελική έρευνα, όπως από το Σάββατο (16/01) είχαμε αναφέρει, «άνοιξαν στόματα» στον ελληνικό αθλητισμό και για παρόμοια περιστατικά.

Η Μαρίνα Ψυχογιού, άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, κατήγγειλε και αυτή ότι είχε πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της ΕΙΟ, χωρίς να τον κατονομάζει. Υπενθυμίζεται ότι η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, που θέλησε να μιλήσει για τη δική της τραυματική εμπειρία. Έκανε αναφορά «για παρενόχληση και όχι για σεξουαλική κακοποίηση». Επίσης, νωρίτερα το Σάββατο (16/01) και οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές του αποκαλύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στον «ΣΚΑΪ»:

«Έχω γίνει αποδέκτης αντίστοιχων περιστατικών πολλών αθλητών και αθλητριών, γιατί έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Όμως όλα αυτά είναι προσωπικές ιστορίες που δεν μπορώ να διαχειριστώ, αν δεν έχω την εξουσιοδότηση από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Η πρωτοβουλία της Σοφίας να έχει το θάρρος να κάνει μια δημόσια καταγγελία ανοίγει το δρόμο και στους άλλους. Καλούμε και άλλους αθλητές και αθλήτριες να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά.

Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε και να καθαρίσουμε αυτό το τοπίο. Όμως τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο άνθρωπος που έχει υποστεί βία, σωματική ή ψυχολογική. Χρειάζεται πολύ προσοχή και σωστές ενέργειες για να καθαρίσουμε αυτό το χώρο. Πάμε βήμα-βήμα, χωρίς υπερβολές, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους αθλητές μας.

Θα το πάμε μέχρι τέλους. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υγιή αθλητισμό. Η Σοφία, την οποία εκτίμησα από την πρώτη στιγμή, είναι κομμάτι του υγιούς αθλητισμού, είναι οι… πολλοί. Οι λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν πως είναι αμετακίνητοι, που περνούσαν πολλές κυβερνήσεις και δεν τους άγγιζε κανένας. Η αίσθηση του αμετακίνητου προέδρου ή γραμματέα δημιουργεί σε κάποιες περιπτώσεις την αίσθηση της εξουσίας πάνω στις πλάτες των αθλητών.

Ο χώρος χρειάζεται καθαρό οξυγόνο, να μπει φρέσκος αέρας και γι’ αυτό με νόμο θα μπει αθλητής σε όλες τις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Είχαμε αυτή την κατάπτυστη ανακοίνωση της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας. Η ίδια διοίκηση είχε μια επιθετική συμπεριφορά και σε άλλους ολυμπιονίκες, όπως στον Νίκο Κακλαμανάκη, με αγωγές και εξώδικα».

«Η Σοφία και η κάθε Σοφία μας έχει στο πλευρό της»

Στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, που έχει συγκλονίσει την αθλητική – και όχι μόνο – οικογένεια της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και το Σάββατο (16/01), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Η δική μας Σοφία βρήκε τη δύναμη και μίλησε δυνατά. Η Σοφία και η κάθε Σοφία μας έχει στο πλευρό της», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης, που έκανε παράλληλα λόγο για «έπαρση και ναρκισσισμό» στις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Χαρακτήρισε επίσης «άκρως προκλητική» την πρώτη ανακοίνωση της ΕΙΟ (ακολούθησε και δεύτερη με την οποία ζήτησε και πήρε την παραίτηση του φερόμενου ως κατηγορούμενου παράγοντα), ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Πολιτεία είναι έτοιμη να σπάσει αυγά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού στον «Real FM»:

«Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε. Βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο να το κάνει. Να μεταφέρει ένα βίωμα που την πλήγωσε. Μαζί με αυτήν να παρακαλέσουμε και άλλους αθλητές που έχουν βιώσει παρόμοια βία, ψυχολογική, λεκτική ή σεξουαλική, να μιλήσουν. Να “καθαρίσουμε” το τοπίο. Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές. Όταν ξεκινούσαμε, αυτό που είχαμε δει ήταν η αίσθηση μονιμότητας στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Η αίσθηση που είχαν πως είναι φοβεροί και τρομεροί και κανείς δεν θα τους πειράξει.

Η έπαρση και ο ναρκισσισμός. Αυτά τελείωσαν και τελείωσαν μία και έξω με όσα περάσαμε με τις θητείες και το όριο ηλικιών. Το δικαίωμα των αθλητών να μιλούν και να έχουν εκπρόσωπο πλέον στα συμβούλια των Ομοσπονδιών. Όλο αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς αθλητές να ενεργοποιηθούν. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να σπάσει αυγά. Ο αθλητικός εισαγγελέας έχει κατάθεση από τον Νοέμβριο από τη Σοφία ονομαστικά και θα κάνει αυτό που πρέπει. Είμαι σίγουρος πως θα κάνει αυτό που πρέπει. Η Σοφία και η κάθε Σοφία μας έχει στο πλευρό της».

«Εάν δεν είχαμε προχωρήσει με το ξεσκαρτάρισμα με το μητρώο των αθλητικών σωματείων… Εάν δεν είχαμε προχωρήσει να σταματήσει η μονιμότητα των Ομοσπονδιών… Να σταματήσει αυτό το χάος. Όλα τα Όργανα θα επιληφθούν άμεσα», ανέφερε ακόμη ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε: «Η δική μας Σοφία βρήκε τη δύναμη και μίλησε δυνατά. Η Σοφία είχε συγκινήσει όλη την Ελλάδα με τις διακρίσεις της και τον χαρακτήρα της.

Μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα τα αθλητικά όργανα. Η ανακοίνωση του Καπράλου είναι προσωπική. Διάβασα την άκρως προκλητική ανακοίνωση της ελληνικής ομοσπονδίας ιστοπλοϊας και με θλίβει. Είναι γκάφα. Να θυμηθούμε και άλλες υποθέσεις όπως του Νίκου Κακλαμανάκη. Μόνο οργή και θυμό προκαλεί η απερχόμενη διοίκηση της Ομοσπονδία της ιστιοπλοϊας. Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους με την αθλητική μεταρρύθμιση».

Υφυπουργείο Αθλητισμού για Μπεκατώρου: Απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή

Την ανάγκη ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της αθλητικής οικογένειας, επισημαίνει, μάλιστα, με ανακοίνωσή του το υφυπουργείο Αθλητισμού το Σάββατο (16/01). Ταυτόχρονα, καλεί όποιους αθλητές ή αθλήτριες έχουν υπάρξει θύματα ανάλογων συμπεριφορών στο παρελθόν, να παραμερίσουν ενδοιασμούς και φόβους και να «σπάσουν τη σιωπή», συμβάλλοντας στην καλλιέργεια καλύτερων συνθήκων για τη νέα γενιά.

«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με σωρεία δράσεων και ενεργειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εστιάσει στον προγραμματισμό του σοβαρότατου θέματος της ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό στη χώρα μας. Ζήτημα αιχμής, άλλωστε, για τον αθλητισμό παγκοσμίως», αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωση.

«Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν άμεσα τα αντανακλαστικά όλης της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, με απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή. Η στήριξη στην κάθε “Σοφία” είναι αυτονόητη. Παράλληλα, βέβαια, με την αναγκαιότητα ταχύτατης διερεύνησης από τα αρμόδια αθλητικά πειθαρχικά όργανα και φυσικά από τη δικαιοσύνη», συνεχίζει…

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Είναι ώρα, λοιπόν, να παραμεριστούν οι ενδοιασμοί και οι φόβοι. Να ανοίξουν κι άλλα στόματα παίρνοντας θάρρος από το θάρρος της Σοφία Μπεκατώρου. Αν τυχόν υπάρχουν κι άλλες κι άλλοι, ας μην σιωπούν. Έχουν την πλήρη στήριξή μας.

Σπάζοντας τη σιωπή θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλύτερων συνθήκων που έχει ανάγκη η νέα γενιά αθλητών μα. Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα».








(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, RealFM)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου