Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021

LIVE: Ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν – «Ενωμένοι για έναν κόσμο χωρίς φόβο και ρατσισμό»

«Είναι μια νέα ημέρα για την Αμερική»

Η νέα ημέρα για τις ΗΠΑ ξεκίνησε, καθώς ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη (20/01) ανέλαβε επίσημα την προεδρία της χώρας, με την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο και έτσι είναι ο νέος «κάτοικος» του Λευκού Οίκου. «Όλοι ενωμένοι να προσπαθήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο για μια καλύτερη Αμερική, χωρίς ρατσισμό και φόβο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μετά την ορκωμοσία του. 





Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από τη γυναίκα του, ενώ η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε και αυτή ως πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής. Κοντά τους και οι Χίλαρι Κλίντον, Μπάρακ Ομπάμα. Εκεί είναι η Τζένιφερ Λόπεζ και η Lady Gaga.

«Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά τα καθήκοντα του Αμερικανού προέδρου της Αμερικής, να διατηρήσω, να προστατεύσω, να υπεραμυνθώ του Συντάγματος της Αμερικής», ανέφερε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την ορκωμοσία του.

Η τελετή είναι εντυπωσιακή, αλλά και διαφορετική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που η τελετή θα γίνει με λιακάδα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε νωρίς το πρωί από τον Λευκό Οίκο αφήνοντας ένα σημείωμα στον νέο Πρόεδρο, το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι αναφέρει. Έφυγε λέγοντας ότι θα επιστρέψει με κάποιο τρόπο.

Σύμφωνα με το CNN, ο «Ντόναλντ Τραμπ» παρακολουθούσε όσα συνέβαιναν στην Ουάσιγκτον μετά την αποχώρησή του για την Φλόριντα λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Στο Καπιτώλιο βρίσκεται και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Το Καπιτώλιο είναι «φρούριο» κανονικό, αφού υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί κάποιοι να προκαλέσουν επεισόδια. Οι προσκεκλημένοι είναι 1.000 και τηρούνται οι αποστάσεις κατά γράμμα. Νωρίτερα, για απειλή βόμβας εκκενώθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δείτε live:


«Μια νέα ημέρα για την Αμερική»

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε το πρώτο μήνυμά του μέσω «twitter». «Για νέα ημέρα στην Αμερική», έκανε λόγο και ο νέος πρόεδρος της χώρας, ενώ πριν πήγε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Είναι ο 2ος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ. Δείτε ποιος είναι οι αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.  

Για απειλή βόμβας εκκενώθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο

Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από απειλή για βόμβα το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ φέρεται να εκκενώθηκε, όπως επιβεβαίωσε ένας αξιωματούχος, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι αυτό δε συνέβη. Ρεπόρτερ του «CNN» είπε ότι υπήρξε αυξημένη παρουσία της Εθνικής Φρουράς τα τελευταία λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.


Τραμπ: Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο

Προηγουμένως άφησε τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, δακρύζοντας στην ομιλία του. «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε με… απειλές στους οπαδούς τους, ενώ άφησε μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.  

Ομπάμα σε Μπάιντεν: Είναι η ώρα σου φίλε μου

Λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε ένα tweet μια φωτογραφία στην οποία είναι μαζί με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Έγραψε, μάλιστα: «Συγχαρητήρια στον φίλο μου, Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν! Τώρα είναι η ώρα σου!». Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος του προέδρου Ομπάμα.



Με βάση το πρόγραμμα, το απόγευμα της Τετάρτης (20/01) ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε κι επισήμως καθήκοντα ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ με την Κάμαλα Χάρις να ορκίζεται ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής, με τη χώρα να βγαίνει από την τετραετία Τραμπ διχασμένη και τραυματισμένη από πολλές παράλληλες κρίσεις.


Η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε, λοιπόν, με τον Ντόναλντ Τραμπ (όπως έχει και αναφέρθηκε πριν, δεν θα παραβρεθεί στη ορκωμοσία) να αφήνει τον Λευκό Οίκο (είχαν προηγηθεί οι συνεργάτες του)… Με τα μέτρα ασφαλείας να είναι «δρακόντεια».



Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως μετέδωσε το «CNN» ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε σημείωμα στο Οβάλ Γραφείο για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στη Βάση Αντριους. Παρόντα ήταν τα μέλη της οικογένειάς του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.


Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάσθηκε στην συνέχεια για το τελευταίο του ταξίδι με το «Air Force One», που θα το μεταφέρει στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Κατευθυνόμενος προς το ελικόπτερο μαζί με την σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους για τα «πολλά επιτεύγματά» του στην αμερικανική προεδρία, ενώ πρόσθεσε ότι η Μελάνια Τραμπ «αγαπά τον αμερικανικό λαό».

LIVE: Ο Λευκός Οίκος περιμένει τον Τζο Μπάιντεν - Το πρώτο μήνυμα που έστειλε στους Αμερικανούς



Ο τέως πρόεδρος κατευθύνεται προς τη Βάση Άντριους στο Μέριλαντ για να παρευρεθεί στην αποχαιρετιστήρια τελετή. Στην συνέχεια, θα αναχωρήσει για το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Κατά συνέπεια, όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκιζόταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τραμπ θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Ουάσινγκτον.

Γιατί ο Τζο Μπάιντεν πήγε στην εκκλησία

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο δεύτερος Καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ. Συνήθως οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι πριν από την ορκωμοσία τους πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, μια μικρή εκκλησία στην πλατεία Λαφαγιέτ, η οποία αποκαλείται η εκκλησία των Προέδρων.

Από το 1933 επτά Πρόεδροι παρακολούθησαν την λειτουργία λίγο πριν την ορκωμοσία του. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο Χάρι Τρούμαν, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, οι δυο Μπους, ο Ομπάμα και ο Τραμπ.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει «έναν φίλο» στον Λευκό Οίκο και προτείνει στον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο» για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν νωρίτερα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Θα ήθελα να απευθύνω επίσημα σήμερα, αυτή την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, μια έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια μετάβαση. Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά, ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο Μισέλ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες – την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Η Ευρώπη «έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο» έπειτα από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ εξέφρασε την «μεγάλη του ανακούφιση» λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι το συναίσθημα αυτό συμμερίζονται «πολλοί άνθρωποι» στην Γερμανία.

«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ως απαραίτητος εταίρος θα βρίσκονται στο μέλλον και πάλι στο πλευρό μας σε πολλά ζητήματα: στον κοινό και αλληλέγγυο αγώνα κατά της Covid-19, της παγκόσμιας προστασίας του Κλίματος, στα θέματα ασφαλείας», λέει ο πρόεδρος της Γερμανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι στο μέλλον «η διάσταση απόψεων δεν θα μας χωρίζει αλλά θα μας κάνει να αναζητούμε κοινές λύσεις με ακόμη πιο εντατικό τρόπο».

«Όποια και αν είναι η χαρά σήμερα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε: ο λαϊκισμός γοήτευσε και την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου», προειδοποιεί ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

«Έχουμε χρέος να αντισταθούμε κατά της πόλωσης, να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την δημόσια σφαίρα των δημοκρατιών μας», λέει επιμένοντας στην ανάγκη η πολιτική «να βασίζεται στην λογική και τα γεγονότα».

Οι συνήθως στενές αμερικανογερμανικές σχέσεις δοκιμάσθηκαν σκληρά κατά την τετραετία Τραμπ, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να επιτεθεί κατά της Γερμανίας για θέματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής, αλλά και για την μικρή συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Η σχέση του απερχόμενου προέδρου με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ήταν κακή και ο Τραμπ δεν επισκέφθηκε ποτέ την Γερμανία κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Ο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει μία παράταση της συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών New START με τη Ρωσία, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει για τη χρονική διάρκεια της παράτασης που θα επιδιώξει, όπως δήλωσε χθες ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα επιδιώξουμε την παράτασή της», δήλωσε ο Μπλίνκεν προς τα μέλη του Κογκρέσου. «Θα πρέπει ως πρόεδρος [ο Μπάιντεν] να αποφασίσει σχετικά με τη χρονική διάρκεια της παράτασης που θα επιδιώξει» πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Μπάιντεν να επιδιώξει μία παράταση της συμφωνίας που θα είναι μικρότερη, από το μέγιστο διάστημα παράτασης των πέντε ετών που προβλέπεται από την ίδια συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας, λήγει την 5η Φεβρουαρίου.

Ρωσία: Καλοδεχούμενη η παράταση

Μετά απ’ αυτό, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παραμένει δεσμευμένο στην παράταση της ισχύος της συμφωνίας που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, τη «New START», και θα καλωσορίσει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη συμφωνίας.

Η συμφωνία «New START», η οποία υπεγράφη το 2010 και ισχύει ως τον Φεβρουάριο, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, των πυραύλων και των βομβαρδιστικών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Η Ρωσία και ο πρόεδρός της τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας», δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Αν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας πραγματικά επιδείξουν πολιτική θέληση για τη διατήρηση της συμφωνίας με την παράτασή της, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει πέρυσι από την Ουάσινγκτον να παρατείνει τη «New START» κατά ένα χρόνο χωρίς όρους.

Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί έξω από το Καπιτώλιο, το έμβλημα της αμερικανικής δημοκρατίας, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες το θέατρο μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, με την αιματηρή εισβολή οπαδών του Τραμπ με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Στα γαλλικά τα απομνημονεύματα της Κάμαλα Χάρις

Τα απομνημονεύματα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ που ορκίζεται σήμερα, της Κάμαλα Χάρις, θα κυκλοφορήσουν στα γαλλικά τον Μάιο, ανακοίνωσαν οι εκδόσεις «Robert Laffont».

«Με πολλή περηφάνια ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του βιβλίου της Κάμαλα Χάρις “The Truths We Hold: “An American Journey” (στην πρωτότυπη έκδοση) στις 20 Μαΐου του 2021», έγραψε εκδοτικός οίκος στο Twitter.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2019. Τότε η Κάμαλα Χάρις ήταν γερουσιαστής της Καλιφόρνιας που προετοίμαζε την υποψηφιότητά της για τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Χάρις αφηγείται τη διαδρομή της ως κόρη μεταναστών και τη μεγάλη επιθυμία για δικαιοσύνη που την ώθησε να γίνει εισαγγελέας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει εκδώσει στα γαλλικά τον Μάρτιο το βιβλίο «Υποσχέσου μου, μπαμπά» (εκδόσεις L’Archipel), το οποίο αφιερώνει στον γιο του Μπο, ο οποίος νικήθηκε από τον καρκίνο το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου