Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2021

O Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα μπροστά στον Γερμανό ΥΠΕΞ- Αφωνία Μάας στις νέες απειλές λίγο πριν τις διερευνητικές





Το Καστελόριζο ξανά στο στόχαστρο


Τη στιγμή που η Τουρκία κάνει πρόσκληση σε διερευνητικές, οι τουρκικές NAVTEX, οι προκλήσεις στα Ίμια οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου δίνουν και παίρνουν. Σα να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη χώρα μας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας!


«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Για ακόμα μια φορά, το Καστελόριζο βρέθηκε στο στόχαστρο του Τούρκου ΥΠΕΞ ο οποίος ισχυρίστηκε κυνικά ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος: «Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη».

Λίγο πριν την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Χάικος Μάας «έβλεπε» «εποικοδομητική πορεία και μηνύματα αποκλιμάκωσης όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα»!








«Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί», προειδοποιούσε πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο για την Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνιζε ακόμη ο Χάικο Μάας, ωστόσο, όταν βρέθηκε δίπλα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν αντέδρασε στις νέες απειλές του.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

«Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη», συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις.

Λίγο μετά πάντως, ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, «όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να φιλοξενήσει η χώρα του μια τέτοια συνάντηση.
Επανέναρξη τεχνικών συζητήσεων με Αθήνα ανακοίνωσε η Άγκυρα

Στο μεταξύ, για επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, από σήμερα το μεσημέρι, έκανε λόγο νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας και Ελλάδας ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα στις 3 στις Βρυξέλλες», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ελλάδα και Τουρκία επανεκκινούν τις διερευνητικές τους συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου, με τη συνάντηση να γίνεται στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ανέφερε πως το σημαντικό για την Ε.Ε. είναι οι δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις. Όπως σημείωσε ο Πίτερ Στάνο «οι ανακοινώσεις είναι καλές, αλλά είναι καλύτερες οι σταθερές πράξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου