Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2021

«Ελευθερία, ελευθερία»: Εστιατόριο στη Γαλλία αψήφισε τα μέτρα για τον κορονοϊό και… γέμισε πελάτες (video)





Τις πόρτες του για το κοινό άνοιξε την Τετάρτη (27/01), ένα εστιατόριο στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα, αψηφώντας τους κανόνες που έχουν επιβληθεί κατά της Covid-19, σε μια ένδειξη της ολοένα και αυξανόμενης απογοήτευσης για τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή. Τα μέτρα αυτά, ενδέχεται, μάλιστα, να ενισχύσει περαιτέρω τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Στα βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, φαίνονται οι πελάτες να στριμώχνονται μέσα στο εστιατόριο Poppies, όπου ο ιδιοκτήτης Κριστόφ Βιλσόν, σέρβιρε πιάτα όπως νιόκι και μοσχάρι ραγού.

Η αστυνομία εισήλθε στο εστιατόριο και κάλεσε τον ιδιοκτήτη στο αστυνομικό τμήμα για εξηγήσεις, ωστόσο εκείνος, δεν διέκοψε το σέρβις ούτε έδιωξε τους πελάτες του. Αφότου οι αστυνομικοί έφυγαν, κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν «Ελευθερία, Ελευθερία».

Τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά στη Γαλλία από τον Οκτώβριο. Κάτοικοι του Παρισιού, αναφέρουν πως έχουν καταγραφεί ανάλογες ενέργειες εναντίωσης στα κυβερνητικά μέτρα και στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις από υγειονομικούς και επιδημιολόγους να επιβάλει ένα τρίτο lockdown, προτού το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, καταστεί επικρατέστερο, την ώρα που ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο Covid-19 αυξάνεται.

Μια δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη 27/1, κατέδειξε ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών αντιτίθεται σε ένα αυστηρό lockdown, ανάλογο με εκείνο της περασμένης άνοιξης, όταν τα σχολεία έκλεισαν και οι πολίτες μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για συγκεκριμένους λόγους.

Διστάζει ο Μακρόν μπροστά στο καθολικό lockdown

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα, μεταξύ άλλων εκείνο μιας νέας αυστηρής καραντίνας, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.

Η πρώτη επιλογή, «διατήρηση του τρέχοντος πλαισίου», φαίνεται «σε αυτό το στάδιο απίθανο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Παραμένει η δυνατότητα ενίσχυσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα με πρόσθετους περιορισμούς, όπως ο περιορισμός τα σαββατοκύριακα ή η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ περιοχών, πιο χαλαροί περιορισμοί, όπως αυτός του Οκτωβρίου ή, τέλος, το σκληρό lockdown, με το κλείσιμο σχολείων, όπως αυτό τον Μάρτιο.


Πριν λάβει την απόφασή του, ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ζαν Καστέξ να διεξαγάγει διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων καθώς και με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου να «μοιραστούν τις πληροφορίες και να λάβουν τη γνώμη τους», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Άταλ . Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με βουλευτές και ενώσεις εκλεγμένων αξιωματούχων την Πέμπτη (28/01), πριν συζητήσει με τα συνδικάτα την Παρασκευή (29/01).

Αυτά τα «σενάρια» κυμαίνονται «από την τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου έως μια πολύ αυστηρή καραντίνα», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και της συνεδρίασης του συμβουλίου υγειονομικής προστασίας.

Αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «επιπρόσθετες αναλύσεις» επί των διαφορετικών αυτών σεναρίων προτού αποφασίσει, «η τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου μοιάζει λιγότερο πιθανή», παραδέχθηκε ο Ατάλ.


Η Γαλλία εναλλάσσεται, από τα τέλη Οκτωβρίου, μεταξύ απαγόρευσης της κυκλοφορίας και καραντίνας, ανάλογα με την ανάλυση της διασποράς του ιού, του κορεσμού των νοσοκομείων, των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον Ατάλ, έχει «σχετική αποτελεσματικότητα, που είναι πραγματική, όμως που δεν είναι επαρκής σε αυτό το στάδιο». Το μέτρο «επιβραδύνει τη διασπορά του ιού», ωστόσο ο κορονοϊός «συνεχίζει να κυκλοφορεί», την ώρα που τα «νέα στελέχη αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, ιδιαίτερα μολυσματικό, αντιπροσώπευε το 9,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην περιοχή του Παρισιού το διάστημα μεταξύ 11ης και 21ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους γιατρούς του Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), για τους οποίους η εξάπλωσή της προμηνύει μια «πολύ σημαντική» αύξηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, του αριθμού των ασθενών.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται αυξήθηκε περαιτέρω την Τρίτη (26/01), στους 27.005, εκ των οποίων 2.006 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον, 3.071 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έναντι 2.829 μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Γαλλίας.


(πληροφορίες από Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου