Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2021

Γιατί τόση ειρωνεία για τα «Στρουμφάκια» του Μπιμπίλα κυρία Στεφανίδου;





Σε ρόλο... Δρακουμέλ η Τατιάνα Στεφανίδου


«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τον Λιγνάδη! Η προφυλάκιση ή ότι τον γνώρισε ο Μπιμπίλας στα στρουμφάκια της ΕΡΤ;» δήλωσε με ειρωνεία η παρουσιάστρια της εκπομπής «T-live» Τατιάνα Στεφανίδου και ξεκαρδίστηκε στα γέλια.

Η απάντηση του Σπύρου Μπιμπίλα στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που πήρε τον δρόμο για την φυλακή μετά την μαραθώνια απολογία του, η οποία τελικά δεν έπεισε την Ανακρίτρια και τον Εισαγγελέα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας με ανάρτησή του την ολομέτωπη επίθεση στο πρόσωπό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και τον χαρακτηρισμό «μέτριος ηθοποιός», ο πρόεδρος του ΣΕΗ έγραψε μεταξύ άλλων: «Λυπάμαι. Σε γνώρισα στα στρουμφάκια της ΕΡΤ που γράφαμε δίπλα δίπλα. 40 χρόνια δεν συναντηθήκαμε στην δουλειά, ούτε στην ζωή».

Ορμώμενη λοιπόν από αυτή την αποκάλυψη, η Τατιάνα Στεφανίδου σύγκρινε την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη με την εργασία στον τομέα μεταγλώτισσης και συγκεκριμένα στην παιδική σειρά που άφησε ιστορία, τα «Στρουμφάκια».


Από το 1965 στις καρδιές των παιδιών

Βασισμένη στη βελγική σειρά κόμικς «The Smurfs», η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστές τα «Στρουμφάκια», κυκλοφόρησε στο Βέλγιο το 1965, ενώ η τηλεοπτική σειρά στο NBC έκανε πάταγο από το 1981 έως το 1989. Φυσικά, είναι περιττό να αναφερθούμε στην αγάπη κάθε νέας γενιάς που μαγεύεται από τον μικρόκοσμο των «Στρουμφ» και την αέναη κόντρα τους με τον Δρακουμέλ.

Γιατί λοιπόν τόση απαξίωση για τα «Στρουμφάκια» κυρία Στεφανίδου; Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε ότι το ειρωνικό σας γέλιο αφορά το επάγγελμα των μεταγλωτιστών που έχουν δανείσει τις φωνές τους σε κορυφαίους παιδικούς ήρωες και βραβευμένα έργα του παιδικού κινηματογράφου.
Ανατρίχιασε και το ίδιο το μπλακ χιούμορ….

Γι’ αυτό μην αναρρωτιέστε τι είναι χειρότερο για τον Δημήτρη Λιγνάδη, πόσο μάλλον δε με ανυπόστατες συγκρίσεις που προσβάλλουν την ίδια την τέχνη και όσους την υπηρετούν. Εκείνος άλλωστε δεν αναρρωτήθηκε τι ήταν χειρότερο για τα θύματά του, όταν προέβαινε στις αποτρόπαιες πράξεις του.

Δεν φτάνει που περιγράψατε με γλαφυρότητα και βαριές ανάσες το «ελεύθερο βλέμμα» του Λιγνάδη, πόσο μπλακ χιούμορ να αντέξουν οι τηλεθεατές;

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές. Η μάσκα κρύβει το πρόσωπο. Ο σκούφος κρύβει τα μαλλιά. Το βλέμμα όμως είναι ελεύθερο. Είναι ένα βλέμμα που μιλάει. Είναι το βλέμμα του φόβου, της απόγνωσης.

Και μετά από ένα διάλειμμα για να ακούσουμε τις δηλώσεις του Κούγια (επειδή κανείς δεν το ζήτησε), την ακούμε να αναστενάζει βαθιά, με την ψυχή και το βλέμμα της πάντα στο βλέμμα του Λιγνάδη.

(Βαθύς αναστεναγμός…) Με το βλέμμα του Δημήτρη Λιγνάδη επανήλθαμε…




Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τον Λιγνάδη; Η προφυλάκιση ή ότι τον γνώρισε ο Μπιμπίλας στα στρουμφάκια της ΕΡΤ;

Από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Τι είναι άραγε χειρότερο; Οι αποτρόπαιες πράξεις του Λιγνάδη ή ο άθλιος κόσμος που έχει αναλάβει εργολαβικά να τον ξεπλύνει;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου