Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2021

Κορονοϊός: Περίπου 2.400 δόσεις εμβολίων «μαϊμού» κατάσχεσε η Interpol – Τι ανακοινώθηκε





Ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας έκρουσε «καμπανάκι» πως το γεγονός αυτό πρόκειται απλά για «την κορυφή του παγόβουνου» - Αυτές είναι οι πρώτες κατασχέσεις ψεύτικων εμβολίων

Στο «φως» ήρθαν οι πρώτες περιπτώσεις κατασχέσεων ψεύτικων εμβολίων κατά του κορονοϊού, τη… μάστιγα που προέκυψε ως απόρροια της πανδημίας, με στόχο το εύκολο κέρδος.

Συγκεκριμένα, περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/3) η Interpol, προειδοποιώντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «την κορυφή του παγόβουνου».

«Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής κατέσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά της Covid-19, έπειτα από ενημέρωση της Interpol, που προειδοποίησε για το γεγονός ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών δικτύων», διευκρίνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν.

Σημειώθηκαν συλλήψεις – Βρέθηκαν και παραποιημένες μάσκες

Συνολικά τρεις κινέζοι υπήκοοι και ένας υπήκοος Ζάμπιας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέρμιστον (επαρχία Γκαουτένγκ), η οποία επέτρεψε επίσης την ανακάλυψη «μιας μεγάλης ποσότητας παραποιημένων μασκών».

Επιπλέον, η Ιντερπόλ συνέδραμε την Κίνα, όπου η αστυνομία «ταυτοποίησε ένα δίκτυο πώλησης ψεύτικων εμβολίων κατά της Covid-19 και έκανε έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα να συλλάβει 80 υπόπτους και να κατασχέσει περισσότερα από 3000 ψεύτικα εμβόλια από το σημείο».

«Αν και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου, αναφορικά με την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εμβόλιο κατά της Covid-19», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, σε ένα δελτίο τύπου.

Η Interpol έκρουσε εκ νέου «καμπανάκι» έναντι των μη πιστοποιημένων εμβολίων που προτείνονται προς πώληση στο διαδίκτυο«Κάθε εμβόλιο που προωθείται σε ιστότοπους ή στο darknet δεν είναι νόμιμοδεν έχει δοκιμαστεί και ενδέχεται να είναι επικίνδυνο», προειδοποίησε.

 

Σημειώνεται πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες η OLAf αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο δρουν στην Ευρώπη παράνομα κυκλώματα τα οποία επιδίδονται σε ψεύτικες προσφορές εμβολίων με στόχο να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αναφέροντας μεταξύ άλλων το εξής:

«Οι προσφορές γίνονται από μεσάζοντες, οι οποίοι προσποιούνται ότι δρουν εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών ή μεσάζοντες οι οποίοι προσποιούνται ότι έχουν κάποια ιδιωτική συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ αποτελούν μέρος αλυσίδας εταιρειών οι οποίες πολύ συχνά είναι εταιρείες φαντάσματα».

Φωτογραφίες: interpol.int


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου