Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2021

Άγρια καταστολή, δεκάδες νεκροί και τραυματίες στη Μιανμάρ...



Ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων της άγριας καταστολής εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ καταγράφεται στη Μιανμάρ, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στη... διάρκεια των κινητοποιήσεων της Κυριακής.


Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητα ΜΜΕ, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε εννέα διαφορετικές πόλεις είναι 19, ενώ υπάρχουν αναφορές για ακόμη 10 θανάτους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν συλληφθεί πολλές δεκάδες διαδηλωτών.



Αξιωματούχος του ΟΗΕ, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών στις πόλεις Γιανγκόν, Νταβέι, Μανταλάι, Μιέλ, Μπάγκο και Ποκόκου.


Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης και άλλα μέσα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους από την 1η Φεβρουαρίου. «Καταδικάζουμε την κλιμακούμενη βία εναντίον των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ και καλούμε τον στρατό να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Οι εικόνες που έρχονται από τη Μιανμάρ δείχνει ομάδες ειρηνικών διαδηλωτών να τρέχουν πανικόβλητοι ενώ οι στρατιωτικοί ανοίγουν πυρ εναντίον τους, ενώ συμπολίτες τους έστηναν οδοφράγματα για να ανακόψουν την πορεία των δυνάμεων ασφαλείας. Άλλοι διαδηλωτές μάζευαν από κάτω τα δακρυγόνα και τα έριχναν πίσω προς τους αστυνομικούς, ή σε άλλες περιπτώσεις έκαναν εκκλήσεις να αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες.


Όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο συνελήφθη ο δημοσιογράφος του Associated Press Τέιν Ζάου, ο οποίος κάλυπτε τις κινητοποιήσεις. Αν και η επιβεβαίωση των όλων των θανάτων διαδηλωτών είναι πολύ δύσκολη μέσα στο χάος που επικρατεί και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης από τον στρατό, ανησυχητική είναι η εικόνα που προκύπτει από εικόνες και βίντεο όπου εμφανίζονται αστυνομικές δυνάμεις να πυροβολούν εναντίον των διαδηλώτων, αλλά και πτώματα ανθρώπων.


Έως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ θάνατοι διαδηλωτών από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση «Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων». Πλέον ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μέχρι χθες Σάββατο είχαν συλληφθεί, πέρα από τους πολιτικούς κρατούμενους, την πρωθυπουργό Αούνγκ Σαν Σου Τσι, τον πρόεδρο της χώρας και άλλα πρόσωπα, 854 άνθρωποι, ενώ έχουν προσαχθεί ακόμη 771 άτομα ή εκκρεμούν εις βάρος τους εντάλματα συλλήψεων. Η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων επισημαίνει ότι αυτοί είναι μόνο οι γνωστοί αριθμοί επισήμως, αλλά τα πραγματικά νούμερα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου